Misstänkt för attack mot synagoga släpps

En av de misstänkta för attacken mot synagogan i Göteborg, en 18-årig man, ska släppas, uppger Åklagarmyndigheten. Den andra misstänkta sitter kvar i häkte.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"Bevisningen mot honom har försvagats och det finns inte längre tillräckliga skäl för häktning", säger kammaråklagare Stina Lundqvist i ett pressmeddelande.

Mannen är fortfarande skäligen misstänkt, det vill säga den lägre misstankegraden, för grov mordbrand och förundersökningen mot honom fortsätter. Den andra misstänkta mannen, en 21-åring, är fortsatt kvar i häkte.

Dämpades av regn

Det var lördagen den 9 december som en grupp personer slängde in brinnande föremål på gården vid synagogan. I ett församlingshus intill pågick en ungdomsfest, bränderna dämpades dock av ett kraftigt regn.

Enligt åklagaren kan brandattacken troligen kopplas till Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Båda männen som häktades några dagar efter attacken kommer ursprungligen från grannländer till Israel.

– Vi utreder detta som ett hatbrott, att man har motivet att kränka en viss folkgrupp, sa Stina Lundqvist i samband med häktningsförhandlingarna.

– Vi tänker att det som hänt under veckan, med Trumps uttalande och agerande, kan ha varit en utlösande faktor. Vi vet ju inte, men det är väl troligt.