"Mitt musicerande är en del av ett missionsuppdrag"

Musikern och låtskrivaren Clas Vårdstedt är i helgen ute på en mini-turné. Alla intäkter från hans senaste skiva går till Erikshjälpens arbete för funktionshindrade barn i Tanzania.
– Det känns fint att kunna göra något för människor som inte har det lika bra som vi, säger han.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I november släppte Clas Vårdstedt sin sjätte solo-platta med titeln "Mitt hjärta hos dig". Den innehåller tio sånger om tröst och att sätta sitt hopp till Gud.

Den här helgen är han ute på en mini-turné med sitt sexmannnaband. Med på turnén är också den kristna hjälporganisationen Erikshjälpen, hans nya samarbetspartner.

– Det känns fint att göra detta tillsammans med Erikshjälpen som har lång erfarenhet av hjälparbete av olika slag. Intäkterna från skivan går till ett projekt för funktionshindrade barn och barn med albinism i Tanzania, berättar Clas Vårdstedt.

Läs också: Aktuell med "Förlorar jag dig, förlorar jag allt"

På fredagkvällen var han på besök i Landskyrkan i Skellefteå och i kväll lördag sjunger och spelar han på Storstrand, som är en ekumenisk kurs- och lägergård i Öjebyn utanför Piteå.

Inte första gången

Det är inte första gången Clas Vårdstedt ger överskottet av en platta till människor med behov. Med sin förra soloplatta, "Förlorar jag dig, förlorar jag allt" gjorde han samma sak.

Den gången var det den internationella kristna fadderorganisationen Compassion som drog nytta av Clas musikaliska förmåga.

– Också då handlade det om arbete bland barn i fattigdom. Intäkterna från skivan bidrog till att en skola kunde byggas för ett par hundra barn i norra Peru, berättar han för Dagen.

Varför gör du detta?

– Jag tycker att det är så roligt. Jag ser mitt musicerande som en del av ett missionsuppdrag. Att hjälpa och välsigna andra människor känns gott i hjärtat helt enkelt.

Räcker till mycket

För att konkretisera hur pengarna omsätts ger han ett exempel:

– En enda såld skiva räcker till ett enkelt ortopediskt hjälpmedel. Och för tio sålda skivor kan man köpa en hel rullstol. Så det går verkligen att hjälpa, konstaterar han.

Clas Vårdstedts engagemang för medmänniskor genom sin musik verkar gå hem hos konsertbesökarna.

– Efter en konsert när vi stod och sålde skivor kom en man fram och sa att han ville köpa tre hjälpmedel och en rullstol. Då gäller det att räkna ordentligt så att det blir rätt, säger han och skrattar.

För syriska barn

När projektet "För kärleks skull" gjorde en platta för något år sedan var Clas en av artisterna som bidrog med en låt. Projektet gick ut på att hjälpa syriska barn på flykt och var ett samarbete mellan Dagen, Erikshjälpen och David media.

– Det finns många olika sätt att kunna bidra till en bättre värld. Det här sättet känns naturligt och rätt för mig, förklarar han.

Lever du enbart på din musik?

– Nej inte enbart, jag har ett jobb på utbildningsförvaltningen i Linköpings kommun. Så det blir både musik och ett annat arbete.

Jubileum nästa år

Clas Vårdstedt kan räknas till en veteran inom den kristna musiken. Han har gett ut sex soloalbum och varit med på ett 50-tal produktioner, till exempel som översättare av texter och som musiker.

– Jag har rest med min musik sedan 1989 så nästa år blir det 30-årsjubileum. Jag är glad över att jag fick nåden att börja så pass tidigt.

Men köper folk skivor fortfarande?

– Cd-marknaden är tynande så egentligen borde det inte bli så många rullstolar. Om en av mina låtar spelas 10 000 gånger på Spotify, som ju tagit över mycket av musiklyssnandet, ger det mig som låtskrivare 100 kronor.

– Men min erfarenhet när jag är ute på turné är att många köper en cd-skiva. Jag tror det handlar om att man köper med sig en känsla hem.

– Det blir lite av en win-win-situation, där både den som köper skivan och de funktionshindrade barnen i Tanzania blir vinnare.

Clas Vårdstedt är 45 år och bor i Linköping. Han tillhör Ryttargårdskyrkan, som är en del av Evangeliska frikyrkan.