Nyheter

Mördade EU-migranten har begravts i Rumänien

Gheorghe ”Gica” Hortolomei-Lupu, den hemlöse EU-migranten som mördades i Huskvarna, har begravts i sin hemby i Rumänien.

– Enligt de rapporter vi fått var det en lugn, fin och värdig begravningsgudstjänst, berättar Irene Lindahl för Dagen. Hon är ansvarig för Kyrkhjälpen, en ideell kristen organisation som sedan 2014 jobbar med utsatta människor på uppdrag av kyrkorna i Jönköpingsregionen.

Hon var inte själv på plats vid begravningen men säger att familjen fick ett kondoleansbrev med en ekonomisk gåva från Sverige. Den insamling som gjordes under september månad och som administrerades av Kyrkhjälpen inbringade 150 000 kronor.

Pengar som enligt Irene Lindahl ska täcka kostnaderna för transport av kroppen från Sverige till Rumänien och alla övriga kostnader för själva begravningen. Ortodoxa kyrkan i Rumänien ska också ha uttryckt att de vill stötta familjen ekonomiskt.

Ortodox begravningsgudstjänst

Jönköpings-Posten skriver att begravningsgudstjänsten, som hölls i måndags, leddes av en grupp ortodoxa präster med Macarie Dragoi, biskop i rumänska ortodoxa kyrkan i norra i Europa, i spetsen. Traditionsenliga sånger sjöngs och läsningar ur Bibeln hölls.

Efteråt tackade "Gicas" tidigare livskamrat Nela Hortolomei för allt det stöd hon och familjen fått både från Sverige och Rumänien i samband med "Gicas" död. Jönköpingsprästen Ovidu-Theodor Bancila, som stöttat familjen i deras sorg och deltagit i förberedelserna inför begravningen, sammanfattade vad många känner:

– Det här är en tragedi för alla inblandade. "Gica" hade det svårt i livet och dog på ett brutalt sätt men han fick en fantastisk begravning. Det är vår plikt att se till att något sånt här inte kan ske igen. Varje människa är lika mycket värd, sa han enligt JP.

Pengar räcker till mer

Kyrkhjälpen fortsätter sitt arbete med att stötta EU-medborgare som precis som "Gica" tigger på Jönköpings gator med hopp om en ljusare framtid.

– Överskottet av de insamlade pengarna till "Gica" kommer dels att gå till olika projekt för utsatta människor i Rumänien och dels till Kyrkhjälpens arbete i Jönköping, berättar Irene Lindahl.

"Gica" hittades död i en park i Huskvarna den 8 augusti i år. Efter obduktionen ändrades rubriceringen till mord och två pojkar, 14 respektive 16 år gamla, är misstänkta för dådet.

Fler artiklar för dig