Mordbränder mot kyrkor i London

Fyra kyrkor i den östra Londonförorten Stratford utsattes i förra veckan för brandattacker och vandalism med satanistiska förtecken.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Den första branden inträffade vid en dörr utanför en anglikansk kyrka natten mellan tisdag och onsdag. När polisen anlände till platsen på onsdagsmorgonen hade branden redan slocknat, men mindre än en timme senare kom ett nytt larm från en baptistkyrka två kilometer därifrån.

Tidningen The Guardian skriver att en kvinna hade känt röklukt och att hon därefter upptäckte en liten eld strax utanför en kyrkdörr. Ett pentagram hade också rispats in på dörren och folk i kyrkan upptäckte dessutom ordet "helvete" inristat på dörren till kyrkans huvudentré.

Två bränder i samma kyrka

På onsdagskvällen brann det i ytterligare en kyrka på gångavstånd från baptistkyrkan innan räddningstjänsten tvingades återvända till baptistkyrkan där en ny brand hade brutit ut, denna gång mer omfattade än tidigare på dagen.

– Vi trodde att någon har något emot kyrkan eller vår kyrka, eller kristendom eller religion, säger sekreteraren i Cann Hall och Harrow Green Baptist Church, John Edney.

Den femte, och sista branden, utbröt strax efter midnatt på torsdagen då dörrarna till en anglikansk kyrka i närheten förstördes.

– Jag trodde att den första (branden) bara var en engångsgrej, det oroade mig inte så mycket. Men efter det här är jag verkligen orolig. Jag är rädd (att de kanske försöker igen), för vi vet inte hur den här personen tänker, säger prästen Christy Asinugo, till tidningen Newham Recorder.

Tror inte på ockultister

The Guardian skriver att alla kyrkor som utsattes för mordbränder förra veckan även vandaliserades med ockulta symboler och meddelanden, däribland pentagram, siffran "666" samt ordet "helvete".

Polisen meddelar att de förutsättningslöst utreder brotten. Men enligt en expert på ockultism, Marco Visconti, är det inte troligt att några verkliga ockultister ligger bakom attackerna.

– Jag tycker att det mest verkar vara några barn som vill förstöra saker eller brottslingar som bara vill att medierna ska börja spekulera i en viss riktning.

MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat