Mörkläggning bakom prästmord

Mordet på en katolsk präst i Frankrike sommaren 2016 hade kunnat förhindras. Det hävdas i en ny rapport som presenterats.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den 26 juli 216 trängde sig två muslimska jihaidster, Adel Kermiche och Abdel-Malik Petitjean, båda 19 år gamla, in i kyrkan Saint-Etienne-du-Rouvray i staden Rouen i nordvästra Frankrike.

Mitt under den katolska mässan mördade de kallblodigt prästen Jaques Hamel, 86 år. De båda terroristerna tog några gudstjänstfirare som gisslan och sköts senare ihjäl av en fransk insatsstyrka.

Stora brister

Den utredning som gjordes efter dådet, som fick stor uppmärksamhet i internationella massmedier, har nu kommit med sin rapport. Den visar på allvarliga brister i säkerhetsarbetet.

Enligt utredarna har den franska polisens underrättelsetjänst förfalskat dokument i syfte att mörklägga brister i deras eget arbete. De ska ha ändrat datum så att det framställs som att de hot som riktades mot Hamel blev kända först samma dag som han mördades.

Visste i förväg

I själva verket fick underrättelsetjänsten reda på hoten fem dagar i förväg, skriver utredarna i rapporten. Dessutom fördes inte dessa uppgifter vidare till den nationella säkerhetspolisen, vilket borde ha gjorts.

Slutsatsen blir att om fallet hade skötts ordentligt och enligt de regler som finns så hade mordet kanske kunnat undvikas, rapporterar premier.org.

Gör undantag

En process har inletts som kan mynna ut i att Jaques Hamel blir saligförklarad. Normalt sett måste den som ska komma i fråga ha varit död i fem år innan en sådan process kan inledas.

Men påven Franciskus meddelade i oktober 2016 att han gör ett undantag i detta fall, som Dagen skrivit.

Jaques Hamel tjänade den katolska kyrkan i drygt femtio år.

Statsministeromröstning