Motionerna är gräsrötternas chans att säga sitt

Dagen har frågat fyra personer inom KD varför de motionerat, och hur de tror det går. Nästan 300 motioner har kommit in.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

För två år sedan skrevs det historia då Kristdemokraterna samlades för riksting i Västerås.

Partistyrelsen blev något oväntat blev överkörd av partiet och KD var med och skrev historia när Decemberöverenskommelsen röstades bort.

Partiledare Ebba Busch Thor försvarade överenskommelsen så gott hon kunde, men stod till slut maktlös inför upprorsmakarna i partiet. Sara Skyttedal firade med champagne, och svensk inrikespolitik tog en ny inriktning. Nu är det alltså dags igen. Någon Decemberöverenskommelse finns det inte att bråka om, där­emot mycket annat. Ska Lars Adaktusson röstas in i presidiet, borde det inte lagstiftas om samvetsfrihet och är det läge att följa i Moderaternas fotspår och förbjuda tiggeri? Visst finns det frågor där partiledningen kan bli överkörd även i år. Och även om det troligtvis svider att inte få igenom sina förslag, så är det en förutsättning för demokratin. Att saker bestäms gemensamt och att partifolket kan vara med och styra åt vilket håll partiledningen ska gå.

300 motioner

För annars brukar det vara tvärtom. Utspel och förslag planeras och kommuniceras inom en snäv krets, högst uppe i partiet, sedan får resten följa efter och försvara hållningen. Men här finns chansen för den breda massan i partiet att säga sitt. Nästan 300 motioner har kommit in till Kristdemokraternas riksting.

Det bubblar av idéer och förhoppningar. Det föreslås att kristendomsundervisningen ska få göra comeback som skolämne, att public service borde reformeras, pensionsåldern höjas, sambeskattning utredas, Somaliland erkännas och transportöransvaret bör tas bort så flyktingar kan ta sig till EU med flyg.

Dagen har pratat med fyra personer som motionerat inför rikstinget, för att pejla läget och höra hur de tänker.

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar