Mugabe till attack mot löftesprofeter

Ge inte pengar till profeter och pastorer som lovar rikedom, menar Zimbabwes kontroversiella president.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var i ett tal vid en minnesceremoni som Zimbabwes president Robert Mugabe gick till hårt angrepp mot religiösa ledare som lovar guld och gröna skogar - mot betalning.

– Människor klagar på pengabrist, och nu hör vi om profeter som fyller stora kistor med pengar, sa Robert Mugabe, då han gick till hårt angrepp mot dessa löftesprofeter.

Han varnade folk att ge pengar till profeter och pastorer, och menar att de utnyttjar människor genom att lova dem framtida rikedomar, rapporterar AllAfrica.

Politiker lovas framgång

Till saken hör att Zimbabwes ekonomi inte är den bästa, arbetslösheten är skyhög och fattigdomen utbredd. Robert Mugabe själv är något av paria i omvärldens ögon, och anklagas för att ha förstört landets ekonomi under sitt auktoritära styre.

Nästa sommar är det presidentval, och den 93-årige presidenten ställer upp till omval. I sitt tal varnade Mugabe också politiker att uppsöka profeter av samma kaliber.

– Vissa besöker dessa kyrkoledare för att få reda på hur det kommer att gå för dem i det stundande valet, sa Robert Mugabe.

Han menar att svaret dessa politiker kommer att få är att de kommer att nå framgång i valet, alla kommer att få löftet att de blir vice president, och alla kommer gå omkring och glädjas åt detta löfte.

– Men det är bara lögner, menar Robert Mugabe.

Maktkampen vid sidan om Mugabe

Posten som vice president ses som en eftertraktad post i det stundande valet, eftersom den som väljs fram till ämbetet mycket väl kan bli Zimbabwes kommande president. Robert Mugabe hinner fylla 94 år innan valet, och om han dör på sin post kommer landets vice president att ta över styret. Ingen betvivlar att Robert Mugabe skulle åka på en valförlust och inget tyder på att han tänker släppa ifrån sig makten. Därför handlar mycket om maktkampen i Zimbabwe om positionerna strax under honom.