Muslimskt böneutrop och hinduiskt mantra vid samling i Svenska kyrkan

Muslimskt böneutrop och hinduiskt mantra. Det är två av ingredienserna i ”En bön till mänskligheten” som till helgen genomförs i Korpilombolo kyrka i Pajala.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Bakom helgens samling, som Världen idag var först att skriva om, står gruppen Vox Pacis som vill arbeta interreligiöst för fred och försoning. Evenemanget är en del av European Festival of the Night som arrangerats i Korpilombolo sedan 2005.

"En bön till mänsklighet" presenteras som en samling där "jojk möter syrisk och svensk folkmusik" och där "arabiska och hebreiska klanger vävs samman med böneutrop". Samlingen innehåller också finsk kantele och hinduiskt mantra.

Gjort sammanvägd bedömning

Den verksamhetsansvarige prästen i Pajala församling, Åke Nordlundh, säger till Världen idag att de har resonerat och gjort en sammanvägd bedömning att det är möjligt att upplåta kyrkan för evenemanget.

– Det här är inte en gudstjänst i vanlig mening utan ett mångfaldsarrangemang, ett kulturellt uttryck för en gemensam önskan om fred, oavsett religiös tillhörighet. Den innehåller religiösa uttryck av flera olika slag, säger han till tidningen.

Även domprosten i Stockholm stift, Hans Ulfvebrand, tycker att det är okej att samlingen genomförs i kyrkan. För över tio år sedan genomfördes liknande samlingar med Vox Pacis i Sofia kyrka i Stockholm.

– Det är min kristna övertygelse att om jag dagligen övar mig i att fördjupas i min kristna tro och identitet kan jag samtidigt vara nyfiken på och fråga vad andra övertygelser kan tillföra, säger han till Världen idag.

Fysiska gudstjänster
Dan Salomonsson, Sara Mellergård, Krister Liljegren.
Foto: Natanael Gindemo & Privat
Foto: Natanael Gindemo & Privat