Nyheter

Namninsamling till stöd för gripen predikant i London

För en dryg vecka sedan greps en gatupredikant i London. Nu har en namninsamling – som ska lämnas till Storbritanniens inrikesminister – initierats.

Den evangelikala organisationen Christian Concern skriver på sin webbplats att uppropet handlar om rätten till religions- och yttrandefrihet.

"Lagen skyddar med rätta yttrandefriheten, även om den kränker, stöter eller stör andra. Men allt för ofta har poliser visat sig vara okunniga om denna frihet eller ovilliga att upprätthålla den. Detta får negativa konsekvenser då människor, av rädsla för att gripas, blir alltmer ovilliga att uttrycka vad de tror."

Fördes bort i handbojor

Namninsamlingen avslutas med en vädjan till Storbritanniens inrikesminister:

"Snälla undersök snabbt vilken vägledning och utbildning som rikstäckande ges till poliser för att garantera att de skyddar rätten att predika på offentlig plats."

Läs mer | Poliser grep gatupredikant

Det var lördagen den 23 februari som Oluwole Ilesanmi greps av två poliser utanför en tunnelbanestation i Londonförorten Southgate. Enligt uppgift anklagades han för störande av allmän ordning efter en dispyt med en muslimsk man.

Oluwole Ilesanmi fördes från platsen i handbojor, vilket dokumenterades av en förbipasserande som laddade upp videoklippet på Twitter där det har fått stor uppmärksamhet.

Christian Concern skriver på sin webbplats att Oluwole Ilesanmi har predikat runt om i London i åtta års tid och att han har gripits flera gånger tidigare. Men behandlingen den här gången smärtade extra mycket.

Inte en isolerad händelse

Enligt Christian Concern kördes han iväg en i polisbil och blev avsläppt långt hemifrån utan pengar. En privatperson gav honom tillräckligt mycket för att han skulle ha råd att ta en buss tillbaka till Southgate där han fortsatte att predika – den här gången utan att bli gripen.

I namninsamlingen på Christian Concerns webbplats konstateras det att gripandet av Oluwole Ilesanmi inte är en isolerad händelse. Tolv andra personer räknas samtidigt upp – och det står att även "många andra" har blivit rentvådda efter att polisen gripit dem.

Fler artiklar för dig