Närmare 800 000 kronor till IS-offren

IS-terroristernas offer i Irak får hjälp med 765 000 kronor från gåvogivare i Sverige.
– Behoven är fortfarande stora. Vi är tacksamma till alla som har gett, säger Johanna Litsgård Lebourne, kommunikations- och insamlingschef hos PMU.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dagen har berättat i ett antal artiklar om IS-offren i norra Irak som nu återvänder till sina förstörda hem, eller fortfarande bor i tältläger, och det hjälparbete som svenska pingströrelsen biståndsorganisation PMU bedriver där. Hygienartiklar, vattentankar, filtar och traumastöd är några av insatserna till internflyktingarna från de pengar som har kommit in hittills.

Insamlingen ”Efter IS” har PMU gjort i samarbete med tidningen Dagen.

Läs mer | Så går insamlingen till dem som flytt IS

”Ett land präglat av konflikter”

Direktrapporteringen från de drabbade har skett parallellt med att andra svenska medier har beskrivit slutstriden med Islamiska statens terrorister i angränsande Syrien, och diskussionen om vad som ska hända med de så kallade IS-svenskarna i området.

Johanna Litsgård Lebourne beskriver ett Irak som å ena sidan består av väl fungerande städer med neonskyltar, fina hotell och oljefyndigheter, och som å andra sidan visar upp sönderbombade byar och tältläger med tusentals internflyktingar.

– Det är ett land präglat av många och långvariga konflikter. Kanske är det därför Irak också väcker olika känslor bland svenskarna.

– Men hjälpbehoven finns där i högsta grad. Det går exempelvis inte att glömma kvinnan som vi var hemma hos i ett tältläger och vars äldsta son hade dött efter att ha trampat på en mina.

Omkring två miljoner internflyktingar beräknas fortfarande finns i olika flyktingläger i Irak.

Barn som slutat växa

Kampanjkoordinatorn Annelie Edsmyr, som fotograferade på resan, berättar om barn som går barfota i nollgradiga stenhus, och om barn som slutar växa för att de varit med om chockerande erfarenheter i samband med IS-terrorn.

Bidrag till insamlingen ”Efter IS” har getts av privatpersoner, secondhandbutiker och församlingar. Johanna Litsgård Lebourne och Annelie Edsmyr har berättat om sin resa och visat bilder i TV4:s Nyhetsmorgon.

Läs mer | PMU om ”Livet efter IS” i TV4

Stöd från Vasaloppsåkare

Vasaloppsåkare har åkt skidor för de drabbade i Irak. Och PMU har gjort besök i församlingar. Framöver ska PMU-teamet bland annat till Pingstkyrkan Cupolen i Linköping för att berätta om situationen i Irak ihop med kören Credo Gospel.

765 000 kronor har alltså samlats in hittills. ”Efter IS”-insamlingen fortsätter även framöver.

 

Stötta familjer som flytt från IS. För 133 kronor får en familj tvål, tandkräm, bindor, tvättmedel och desinfektionsmedel för en hel månad.
Sätt in gåvan via: PG: 90 00 50–6  |  Swish: 90 00 506. Märk gåvan ”Efter IS”. ”Efter IS” är en PMU-kampanj. Läs mer på pmu.se/efteris