Nepalesisk myndighet: Friande Lighthouse-intyg kommer inte från oss

En myndighetschef i Nepal tillbakavisar att ett intyg, som friar svenska Love and Hopes tidigare partnerorganisation i Nepal från anklagelser om maktmissbruk, kommer från myndigheten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Organisationen Lighthouse Foundation driver barnhem för flera hundra flickor i Nepal som finns i områden med utbredd sexhandel. Biståndsorganisationen Love and Hope (tidigare Love Nepal) avbröt samarbetet med Lighthouse i december 2016 efter anklagelser om allvarliga oegentligheter på barnhemmen.

Ifrågasätter äkthet

I ett intyg utfärdat med brevhuvud från myndigheten Central child welfare board (CCWB) i Nepal friades dock Lighthouse från alla anklagelser i början av januari 2017. Intyget publicerades här i Dagen. Men nu ifrågasätts alltså äktheten.

Läs mer: Love and Hopes partner i Nepal frias av myndigheterna

Tarak Dhital är chef för myndigheten som har hand om barnrättsfrågor, och skriver i ett kortfattat mail till Dagen:

"Inget officiellt brev angående Lighthouse Foundation har utfärdats av CCWB den 11 januari 2017." Några fler av de skriftliga frågor Dagens har ställt svarar han inte på.

Det är tidningen Inblick som först har publicerat uppgifterna från myndighetschefen som till dem också säger att "innehållet är helt och hållet falskt".

Stöttar fortfarande

Håkan Gabrielsson på svenska organisationen Out of Ashes, som fortfarande stödjer Lighthouse Foundations barnhem i Nepal, säger till Dagen att han har kontaktat Nepal för att undersöka uppgifterna. Han har själv aldrig hört tidigare att dokumentet inte skulle vara äkta, uppger han.

– Jag har sett dokumentet som ett slags förhandsbesked för den rapport som skulle komma senare från Central child welfare board, och som jag visste var på gång, säger Håkan Gabrielsson.

Den rapport som Håkan Gabrielsson syftar på kom knappt två månader senare, i mars 2017, och är utfärdad av Social Welfare Council (SWC), den övergripande myndigheten i Nepal inom det sociala området. Där skriver myndigheten att den inte har funnit några konkreta bevis kring de anklagelser som är riktade mot Lighthouse. Organisationen får också rikligt med beröm: "LIghthouse Foundation Nepal har gjort ett exemplariskt arbete som en del av den frivilliga sektorn", skriver SWC:s utredare efter att ha besökt flera av barnhemmen.

Korrumperat i Nepal

Men kan man du lita på myndigheterna i Nepal? Redan när Dagen publicerade uppgifterna 20 januari 2017 skrev vi: "Det kan finnas frågetecken. Enligt World corruption index som görs varje år hamnar Nepal bland de 35–40 mest korrupta länderna i världen när det gäller den offentliga sektorn. Landet får poängen 27, där 100 är felfritt, som är att betrakta som ''svagt'' i korruptionsstatus. Samma nivå (27) hamnar Kamerun, Iran, Nicaragua, Paraguay och Ukraina på."

Från Love and Hopes sida har man flera gånger sagt att olika friande uppgifter från nepalesiska myndigheter och andra inte spelar någon roll från deras sida. Den svenska biståndsorganisationen hänvisar till egna uppgifter från flickor och personal på barnhemmen som ligger till grund för att man valt att avbryta samarbetet.

Aktörerna i texten:

* Lighthouse foundation, driver barnhem för flickor i prostitutionsområden i Nepal

* Love and Hope, svensk biståndssorganistion, som har avbrutit samarbetet med Lighthouse.

* Out of Ashes, svensk organisation som fortfarande samarbetar med Lighthouse.

* Central child welfare board (CCWB). Nepaliseisk myndighet som nu förnekar att man skrivit friande intyg angående anklagelser mot Ligthhouse.

* Social Welfare Council (SWC), övergripande social myndighet i Nepal som ger Lighthouse beröm i rapport.

Debatt