Nyheter

Netanyahu utropar "en enorm seger" efter valet: Vi vann mot alla odds

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu utropar "en enorm seger" i det jämna parlamentsvalet i Israel. – Vi vann mot alla odds, säger den korruptionsåtalade ledaren i sitt segertal på valvakan.

Strax efter 02.30 på valnatten tog Netanyahu emot jublet på sitt parti Likuds valvaka. Inga officiella resultat har publicerats än, men vallokalundersökningar tyder på att Netanyahu och hans högerallians vinner knappt före rivalen Benny Gantz och hans mittenallians.

– Det här är en stor segernatt, säger Netanyahu i sitt tal, rapporterar Haaretz.

– Vi ska göra allt för att bilda en bred regering som är bra för Israel.

Kan missa majoritet

Men det är fortfarande mycket ovisst om Netanyahus högerblock lyckas få majoritet i knesset. Enligt vallokalundersökningarna får hans block 59 mandat, två platser ifrån en parlamentsmajoritet.

Motståndarblocket bedöms hamna strax bakom på 54 eller 55 mandat. Gantz erkänner att han är missnöjd.

– Jag förstår och delar känslan av besvikelse och smärta, för det här är inte det valresultat som vi ville ha, säger den tidigare arméchefen till sina anhängare i Tel Aviv under valnatten.

Tre val på ett år

Det är det tredje valet inom loppet av ett år och frågan är om det förmodade valresultatet räcker för att kunna bryta landets politiska dödläge.

I de två föregående valen har det varit jämnt lopp mellan Likud och Gantzs Blåvita allians (Kahol lavan på hebreiska).

Vid sidan av den politiska krisen pågår en rättslig process mot Netanyahu, som står åtalad för korruptionsbrott. Att Netanyahu håller ställningarna trots de allvarliga anklagelserna, ser Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid institutionen för globala studier på Göteborgs universitet, flera förklaringar till:

– Valdeltagandet har gått upp och det kan vara så att han lyckats mobilisera fler väljare att rösta än vad de israelisk-arabiska partierna och Kahol lavan lyckats med.

Fler artiklar för dig