Niklas Piensoho frågar ut Ebba Busch Thor på valturné

Bert Karlsson får ta det lugnt ett tag. På onsdag är det dags för pingstpastor Niklas Piensoho att stå för utfrågningen av Ebba Busch Thor på hennes förvalsturné.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Han är föreståndare för Sveriges största pingstförsamling, Filadelfiakyrkan i Stockholm, och på onsdag kväll ska Niklas Piensoho fråga ut KD-ledaren Ebba Busch Thor på en sportbar i Örebro.

En turné som främst gett eko eftersom Bert Karlsson är en av utfrågarna.

Vad kan du göra som Bert Karlsson inte klarar av?

– Jag vill nog inte jämföra mig med de andra utfrågarna, inleder Niklas Piensoho sitt svar.

– Men jag fick frågan om att vara med som utfrågare vid ett tillfälle och med den demokrati vi har är det närmast en medborgerlig plikt att tacka ja.

Sagt ja till alla

Han säger att oavsett vilket parti som hade frågat hade han ställt upp, och Niklas Piensoho håller sedan ett mindre brandtal för demokratin och för alla politiker som engagerar sig.

– Vi ska ha respekt för dem som utifrån politiska partier väljer att jobba med frågorna som styr vårt samhälle, säger Niklas Piensoho.

Nära politikerna

Som kaplan för riksdagens kristna grupp befinner han sig i närheten av flera av Sveriges toppolitiker och beskriver dem som hederliga människor som vill vara med och skapa en framtid för Sverige.

– Kan jag vara med och bidra till att fördjupa respekten för våra politiker, oavsett politisk färg, är det jätteviktigt.

Det låter som motsatsen till politikerförakt?

– Jag är livrädd för politikerförakt, svarar Niklas Piensoho direkt, som menar att nivån måste höjas för att vi inte ska spela antidemokratiska krafter i händerna.

– De politiker jag känner är pålitliga personer med en hög integritet och som drivs av en politisk vision. Men jag tror att vi andra medborgare ibland gör dem till syndabockar för allt som inte fungerar i samhället, säger Niklas Piensoho.

Politiker spelar med

Här kritiserar han också politiker som spelar med i spelet då de verkar tro att de kan lösa all världens problem.

– Ibland kan jag tycka att politikerna nästan går in i någon slags prästtjänst där de ska ha svar på alla livets frågor, något de inte kan ha, säger Niklas Piensoho.

– En politiker kan ta ansvar för att du ska överleva som pensionär, men hur du ska få en meningsfylld ålderdom kan de inte lösa.

Du ska fråga ut Ebba Busch Thor, får man fråga om du är kristdemokrat?

– Det får du. Och det är jag inte. Jag är partipolitiskt obunden och har alltid varit det. Som kaplan i Sveriges riksdag är jag noga med att inte associera mig med enskilda partipolitiska frågor. Jag vill kunna betjäna alla som deltar i riksdagen kristna grupp.

Hur mycket bör en pastor blanda sig i politiken?

– Jag tänker att det är skillnad på politik i allmänhet och partipolitik. Man ska nog fundera några gånger på vad ett partipolitiskt engagemang kan betyda om man är pastor, säger Niklas Piensoho.

Samtidigt tycker han att även pastorer ska kunna jobba partipolitiskt, även om de bör vara medvetna om hur det kan uppfattas.

Vilka frågor ska du ställa till Ebba Busch Thor?

– Jag tänker fråga henne om är synen på civilsamhället. Hur vill man att det här ska lira?

– I dag finns det finns två institutioner där integration fungerar, det är fotbollsklubben och kyrkan. Där får du plats, oavsett ras, religion och bakgrund. Civilsamhället är superviktigt för samhället i stort. Jag vill veta på vilket sätt man vill understödja det här.

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar