Nyheter

Nina Lagergren är död

Hon var Raoul Wallenbergs halvsyster och en avgörande kraft för att föra minnet av sin brors gärningar vidare. Nu har Nina Lagergren gått bort. Hon blev 98 år gammal.

1 av 2

– Min stora önskan är att Raouls och familjens kamp inte ska ha varit förgäves, utan han ska leva vidare som en förebild för människor, sa Nina Lagergren när hon sommarpratade i Sveriges radios P1 2014.

– Vi har ägnat oss åt att sprida hans budskap på skolor och 2001 grundades Raoul Wallenberg Academy för att utbilda unga människor i det goda ledarskapet. Vår familj har väl alla färgats av den bittra kampen att få hem honom, men för mig har det varit viktigt att också se framåt, ta till mig det ljusa och låta Raoul leva vidare i de ungdomar som inspireras av hans gärning.

Kämpat för klarhet kring Wallenbergs öde

Nina Lagergren föddes 1921 som halvsyster till den svenske diplomaten Raoul Wallenberg som fängslades av sovjetiska myndigheter i Ungern i januari 1945 och därefter försvann. Hans insatser under Nazitysklands ockupation av landet räddade tiotusentals judar i naziockuperade Ungern undan Förintelsen. Som Sveriges särskilda sändebud i Budapest 1944 utfärdade Wallenberg skyddspass och skyddade judar i byggnader som betecknades som svenskt territorium.

Läs mer Obama mötte Raoul Wallenbergs halvsyster

Efter Raoul Wallenbergs försvinnande systern Nina en av dem som fortsatte att oförtrutet kämpa för att få klarhet i sin brors öde.

1979 var hon med och bildade Raoul Wallenbergförenigen och Nina blev tillsammans med Wallenbergs bror och syster en del av styrelsen. Föreningen arbetade för att få Raoul Wallenberg frigiven, vinna klarhet om vad som hänt honom och hålla minnet av hans gärning levande. Efter att föreningen upplöstes 2001 bildades i stället insamlingsstiftelsen Raoul Wallenberg Academy for Young Leaders. Stiftelsen jobbar med att engagera unga i ledarskap att jobba för mänskliga rättigheter och "rusta unga att agera med civilkurage för ett medmänskligt samhälle där varje människa gör skillnad".

Läs också: Raoul Wallenbergs familj stämmer Ryssland

Förebild och inspirationskälla

– Det är med stor sorg vi har mottagit nyheten att Nina Lagergren i fredags har lämnat oss, säger Johanna Westien, tillförordnad generalsekreterare för Raoul Wallenberg Academy i ett pressmeddelande.

– Nina Lagergren är en förebild som varit en stor inspirationskälla för de unga som har fått möta henne under våra utbildningar. Raoul Wallenberg Academy kommer att fortsätta Ninas arbete att få ännu fler unga att agera i Raouls anda.

Läs mer: Regeringen lovar ett museum för Förintelsens överlevande

Fler artiklar för dig