Nobelkläder säljs för stöd till Panzisjukhuset

Isabella Lövins Nobelklänning, Ebba Busch Thors silverring och Peter Wallenbergs frack finns bland de festkläder och accessoarer som just nu auktioneras ut till förmån för Panzisjukhuset

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

"Nobel Archives", så heter auktionen som startade på auktionssajten Tradera i söndags och där festkläder och accesoarer utöver det vanliga bjuds ut. Ett stort antal svenska politiker, några näringslivspersonligheter och en nobelpristagare har skänkt föremål till auktionen. Syftet är att hjälpa årets fredspristagare Dennis Mukwege att rädda livet på svårt sargade kvinnor i krigets och övergreppens DR Kongo. Behållningen från auktionen kommer nämligen att gå till Panzisjukhuset i Bukavu.

Bland dyrgriparna finns flera vackra aftonklänningar som burits under Nobelfestligheterna. De flesta är från förra året, som biståndsministern Isabella Lövins mörkblå sidenblåsa med handbroderade detaljer. Eller centerledaren Annie Lööfs “one sholder” (en bar axel) med blå spets, tyll, fjädrar, broderier och volanger.

Men det finns också riktigt vintage bland plaggen. Klänningarna donerade av Gudrun Schyman (tidigare partiledare för Vänstern och grundare av Feministiskt initiativ) och Lena Adelshon Liljeroth (gift med tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn och kulturminister i förra alliansregeringen) kommer från 1999 respektive 1983.

Statsministerparet Stefan och Ulla Löfven har bidragit med en aftonklänning och två frackar. Moderatledaren Ulf Kristersson med en vit fluga (som uppges ha hängt med sedan den studentikosa ungdomen) och lackskor i storlek 41. Margot Wallström har skänkt sin aftonväska och Jan Björklund ett par manschettknappar.

Ebba Busch Thor bidrar med en mäktig silverring med Swarovski-kristaller som hon ska ha på sig under årets Nobelfestligheter.

"Få personer är så värda fredspriset som Dr. Denis Mukwege, skriver kd-ledaren i en personlig text på auktionssajten Tradera. "Hans helhjärtade kamp för de som fallit offer för sexuellt våld har upprättat många kvinnor. Det känns därför naturligt för mig att bära ett smycke som jag vet kommer bidra till att stötta Panzisjukhusets lovvärda arbete".

Auktionen avslutas den 16 december.

Corona och äldreboenden
Övergrepp i kyrkan
Foto: Isaac Holmgren
Foto: Isaac Holmgren
Sexhandel