Nomineringsval till ny biskop på hockeyarena

I eftermiddag intas Gavlerinken i Gävle av en ovanlig publik: De röstberättigade i nomineringsvalet till ny biskop i Uppsala stift.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är nämligen dags att utse en ny biskop efter Ragnar Persenius som efter 18 år som Uppsalabiskop går i pension. I dag inleds den första etappen i valet där kandidater ska röstas fram av de cirka 700 röstberättigade.

Varför hålls nomineringsvalet på en så ovanlig plats som en hockeyrink?

– Det är framför allt för att Gävle är så centralt beläget i stiftet och många av de röstberättigade kommer norrifrån, säger Lisa Sjöstrand, stiftsjurist.

– Sedan så behövde vi en stor lokal som rymmer alla röstberättigade.

Nomineringsvalet inleder en process som avslutas med biskopsvigning i Uppsala domkyrka den 3 mars 2019.

Läs också: De har chans att bli nya biskopen i Uppsala stift

 

Tolv preliminära kandidater

De röstande ska i dag välja mellan tolv personer: Jonas Ek, opinionschef på Kyrkans tidning, Sven Hillert, församlingsherde i Gävle Maria församling, Karin Johannesson, universitetslektor, Jonas Lindberg, enhetschef i Uppsala pastorat, Peter Lööv Roos, samordnare för interreligiösa frågor på kyrkokansliet, Leif Nordenström, direktor för Fjellstedska skolan, Matts Sandström, kyrkoherde i Mora, Karin Sarja, kyrkoherde i Gävle pastorat, Larry Wickman, kyrkoherde i Ockelbo, Kristin Windolf Granberg, domkyrkokomminister i Uppsala, Carin Åblad Lundström, kyrkoherde i Lagunda församling och Lars Åstrand, domkyrkokaplan och församlingsherde i Uppsala.

De som får minst fem procent av rösterna i nomineringsvalet ska genomgå en behörighetsprövning innan de går vidare till ett biskopsval.

Läs också: Stor flyttkarusell bland Sveriges biskopar

 

Lilla Erstagården