Norge stoppar vapenexport till Arabemiraten

Norge stoppar exporten av vapen och ammunition till Förenade Arabemiraten på grund av landets insats i Jemens inbördeskrig.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Regeringen lovar även att göra det svårare att sälja annan krigsmateriel till länderna som ingår i den saudiskledda militäralliansen.

Norge exporterade vapen och ammunition till Förenade Arabemiraten för 100 miljoner norska kronor, omkring samma belopp svenska kronor, under förra året.

Sosialistisk Venstreparti (SV), som befinner sig i opposition med 11 av 169 mandat i Norges parlament stortinget, har krävt att exporten ska stoppas. Både den tidigare utrikesministern Børge Brende och nuvarande utrikesministern Ine Eriksen Søreide, som båda tillhör regeringspartiet Høyre, har dock försäkrat stortinget att ingenting tyder på att norsk krigsmateriel har använts i Jemen.

Inte heller vapenexport till Saudiarabien är tillåten, enligt norska UD. Saudiarabien leder koalitionen som strider mot Huthirebellerna i Jemen, enligt NTB.

Sverige beviljade krigsmaterialexport till Förenade Arabemiraten för 10,6 miljarder kronor under 2016, enligt en regeringsskrivelse.