Nyheter

Norrköping vill införa tiggeritillstånd

Snart kan människor i Norrköping behöva tillstånd för att få tigga. En politisk majoritet ställer sig bakom förslaget. Svenska kyrkans Freddy Alm tycker att kommunstyrelsens besked är märkligt.

1 av 3

Den 1 augusti införde Eskilstuna som första kommun ett krav på tillstånd för att få tigga. Nu vill den styrande majoriteten i Norrköping (S, C, L och KD) införa samma typ av tillståndskrav i Norrköpings kommun. Motionen kommer att behandlas på nästa månads kommunfullmäktigemöte, rapporterar P4 Östergötland. Efter ett förmodat ja i kommunfullmäktige dröjer det sedan ytterligare en tid innan tillståndskravet blir verklighet.

– Vi säger i princip ja, men vill låta det gå några månader innan införandet för att se hur det faller ut i Eskilstuna, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande till Sveriges Radio.

Läs mer | Krångel ska få stopp på tiggeriet

Redan förra året föreslog Sverigedemokraterna att ett tiggeritillstånd skulle införas.

– I den här frågan är det uppenbarligen så att vi tycker lika, säger Lars Stjernkvist.

Få tiggare i Norrköping

En av de personer med bäst insyn i situationen för de människor som berörs av kravet, är Svenska kyrkans församlingspedagog Freddy Alm. Han arbetade under flera år på ett härbärge för EU-migranter där de erbjöds mat, dusch och möjlighet att tvätta kläder. Mer än något annat är han förvånad över kommunstyrelsens besked.

– Det är jättemärkligt. Det handlar om sex, sju personer som sitter och tigger i Norrköping. Det är inget stort problem, säger han.

Besökte Rumänien

Han har svårt att svara på om förslaget är bra eller dåligt. Hans egen inställning till tiggeri förändrade efter ett studiebesök till Rumänien för drygt ett år sedan. Även om han fick se mycket misär bland fattiga rumäner, såg han också goda insatser som gjordes från samhället, kyrkor och hjälporganisationer. De nya insikterna bidrog till att Svenska kyrkan bestämde sig för att inte längre erbjuda tillfällig hjälp i Norrköping.

– Jag tycker inte att det är människovärdigt att behöva tigga och vi insåg att vi underhöll tiggeriet genom vår insats. I den bästa av världar finns det så mycket bra insatser i Rumänien så att de kan åka hem och ta ansvar för sina liv där.

Tudelad inför kravet

Å ena sidan tycker därför Freddy Alm att ett krav på ett tiggeritillstånd kan vara bra eftersom det försvårar för människor att göra tiggeri till en livsstil. Samtidigt tycker han att tillståndskravet legitimerar tiggeriet.

– Det innebär ju en acceptans av tiggeri som en sysselsättning. Kommer kommunen nu behöva ta ansvar för människor, ge dem boende och socialhjälp?

Han undrar också hur tiggeri kommer att definieras.

– Får skolklassen ställa sig på torget och sjunga och samla in pengar? Och hur blir det med organisationer som Röda korset som står på stan och ber om pengar? Eller att ta upp kollekt, är det tiggeri?

Läs även | Efter kravet – tiggarna börjar sälja bär

Ger inte pengar

Freddy Alm har personliga relationer med några av de människor som i dag tigger på Norrköpings gator. Ibland ger han dessa personer kläder som de kan ta med hem till barnen, men pengar har han slutat att ge. Han tycker att det är bättre att stötta organisationer som finns på plats i Rumänien.

– Jesus säger att det vi gjort mot dessa mina minsta, det har ni gjort mot mig. Det måste finnas bättre sätt att hjälpa än att lägga pengar i en skål som någon som sitter utanför Ica och håller i.

Läs även | I Eskilstuna råder numera moment 22

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar