Norsk polis grep afghansk familj i församlingsbyggnad

En afghansk familj som har bott i en församlingsbyggnad i Fitjar i västra Norge har gripits och förts bort av norsk polis, rapporterar nyhetssajten Stord24.no.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Familjen – två vuxna och tre barn – har inte laglig rätt att stanna i Norge, och ska därför utvisas. Sedan förra året har de sökt skydd i en församlingsbyggnad, i hopp om att myndigheterna av moraliska skäl skulle avstå från att gripa in.

– Det var en dramatisk aktion, säger Frank Håvik från församlingen Nytt Liv Sunnhordland, som har haft ansvaret för familjen.

– Polisen stannade med tre polisbilar och en ambulans. De krossade fönstren, det var rena kommandoräden, säger han till Stord24.no.

Polisen får skarp kritik

Efter insatsen har polisen får skarp kritik. Framför allt är det den så kallade kyrkoasylen – vilket innebär att någon inte frivilligt lämnar en kyrka för att undvika att bli gripen – som har diskuterats.

Läs mer: Joel Halldorf: Kyrkofrid är värd att respektera

– Det är mycket jag reagerar på. För det första förtjänar polisen hård kritik för att de inte respekterar kyrkoasylen. Det är ett brott mot den praxis som har rått och mot riktlinjerna från justitiedepartementet, säger biskopen i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, till norska telegrambyrån NTB.

– Det är ingen tvekan om att familjen var i kyrkoasyl, slår han fast och pekar på att Nytt Livs församlingsbyggnad var tydligt utmärkt.

"Det är inte en kyrka"

Men polisen slår ifrån sig kritiken.

– Det här var ett bostadshus som tillhör en församling på Fitjar. Det är inte en kyrka och inte ett bönehus, säger polischefen Pål Gjil, till Stord24.no.

Läs mer: Dansk polis stormade kyrka

Familjens advokat säger att han ska försöka stoppa utvisningen.

TT/dagen