Norska konfirmander skryter över pengagåvor

När en norsk ungdom konfirmerar sig är det stor fest i familjen. Men ibland verkar det som att fokus blir något annat än själva händelsen i kyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"Fikk 50 000. Hvor mye fikk dere?"

Så skriver en norsk konfirmand på sociala medier under en bild på ett par händer fulla av sedlar och fler följer samma exempel. Enligt nrk.no översvämmas just nu sociala medier av just skrytbilder på konfirmandgåvor. Något som kan lägga stor press på norska ungdomar.

– Det är bilder av händer som håller i massa pengar. Det är många som lägger ut sådana efter konfirmationen, säger niondeklassaren Olav på Marienlyst skola i Drammen, till nrk.no.

 

Läs mer: Molly Sandén ska locka fler till konfirmation

 

Enligt en undersökning från Norges största finanskoncern, DNB, får en norsk konfirmand 52 000 kronor i snitt.

Även på forumet ung.no diskuteras de överdådiga konfirmandgåvorna och en del ungdomar beklagar sig över att inte ha fått lika mycket pengar och presenter som sina kamrater.

Rådgivaren Tina Aardahl ser en ökande trend på att unga mår dåligt över jämförandet av gåvorna.

 

Läs mer: Så stöttar du barnen på sociala medier

 

– Det märks att de tycker det är pinsamt och att de funderar över vad de ska säga när de andra pratar om det på skolan och berättar vad de fått, säger Aardahl.

Kajsa Hegg på norska "Redd Barna" menar att pengaskrytet lägger onödig press på ungdomarna. Hon råder föräldrarna att prata med sina barn.

– Sociala medier är en stressfaktor som vi måste lära barnen att hantera bättre. Det är viktigt att förebygga genom att prata om vilka värderingar man förmedlar, säger hon till nrk.no.