Notre-Dame eldhärjad – katastrof undveks

Medeltidskatedralen Notre-Dame i Paris eldhärjades sent på måndagseftermiddagen. Branden spred sig i stora delar av kyrkan och fortfarande på tisdagen brinner det i kyrkan, men branden uppges vara under kontroll.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Flera bad tillsammans medan brandmännen kämpade mot lågorna.

Lågorna spred sig snabbt över taket på måndagen, och träbjälkar från 1100-talet pekas ut som en av anledningarna till det häftiga förloppet.

På tisdagsmorgonen täcks tidningarnas förstasidor på bilder av Notre-Dame. Libération skriver "Notre drame" (vårt drama) i versaler, medan La Croix skriver "Le coeur en cendres" (hjärtat i aska).

Bilder som publicerats i franska medier visar hur kraftig rök stiger mot himlen, och hur lågor slår ut från byggnaden som ligger i centrala Paris.

Bildextra | Branden i Nôtre-Dame

 

Under kontroll

Vid tretiden natten mot tisdag meddelades att branden var under kontroll och att stora delar av kyrkan hade räddats undan en total katastrof. Men tornspiran över mittskeppet och taket till kyrkan gick förlorat. På sociala medier visades videoklipp på när spiran rasar under branden.

 

 

Notre-Dame grundades 1163 och har därefter byggs på i flera omgångar.

Den 850 år gamla gotiska katedralen har haft ett akut renoveringsbehov då den har börjat vittra sönder på vissa ställen, rapporterar BBC

Det är oklart hur branden har uppstått, men uppgifter från räddningstjänsten gör gällande att det skulle kunna ha med de pågående renoveringsarbetena att göra.

Macron: Den ska byggas upp igen

Paris borgmästare AnParisne Hidalgo skriver på Twitter att branden i Notre-Dame är en "fruktansvärd händelse".

President Emmanuel Macron ställer in ett planerat tv-tal på grund av branden och besökte  brandplatsen senare på kvällen där han lovade att katedralen ska byggas upp igen.

Läs mer | Så reagerar världens ledare på nyheten om branden

 

– Vi kommer att bygga upp katedralen helt och hållet och det är onekligen en del av Frankrikes ödesbestämmelse och ett projekt vi kommer stå i de kommande åren. Det är vad fransmännen förväntar sig eftersom det är vad vår historia förtjänar, sa presidenten enligt BBC.

Samtidigt lovar miljardären François-Henri Pinault, vd för det bolag som äger designermärkena Gucci och Yves Saint Laurent, att ge 100 miljoner euro till återuppbyggandet av Nôtre-Dame. Den franska stiftelsen Fondation du Patrimoine har startat ett internationellt upprop för att få in medel för att katedralen, som är på Unescos världsarvslista, ska återuppbyggas.

Attacker mot kyrkor

Flera kyrkor i Frankrike har den senaste tiden utsatts för olika typer av vandaliseringar, bland annat eldsvådor på olika sätt.

Under 2018 skedde hela 1 063 brott riktade mot kyrkor i Frankrike. Dessa siffror rymmer alla typer av brott, både stöld, intrång, vandalisering och skändning. Vågen av vandalisering och skändande av kyrkor har fortsatt under 2019, och bara under årets första månader har flera kyrkor – både katolska kyrkor och frikyrkor – på olika sätt attackerats. Sedan nyåret har sju kyrkor blivit skändade på olika sätt.

Läs mer Fransk präst om skänadet av kyrkor: Respekten för symboler är borta

Premium
Foto: Leif R Jansson / TT