24 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Nu startar heldigitala Europakonferensen - väntas nå fler än vanligt

Den 30 juli drar Livets ords sommarkonferens i gång. I år har den bytt namn till ”Europakonferensen online experience” och hela konferensen sänds digitalt.

1 av 4

– Vi bestämde väldigt tidigt att vi inte skulle ställa in utan ställa om. Det är inte nytt för oss att jobba digitalt. Det som är nytt är att inte ha människor på plats, säger Janne Blom, verksamhetschef på Livets ord.

I 36 år har Europakonferensen lockat tusentals besökare sista veckan i juli och varit förknippat med välbesökta möten, gemenskap, fyllda bokbord, köer till mat, glass och vissa svårigheter att hitta parkeringsplats. Men i år får mötesdeltagarna delta hemifrån datorn.

Sebastian Stakset talar

Årets talare är Livets ords egen pastor Joakim Lundqvist, Carl Gustaf Severin och Sebastian Stakset samt flera amerikanska pastorer, däribland Craig Groeschel och Lisa Bevere.

De internationella talarnas budskap är förinspelade, men Janne Blom lovar att budskapen är unika för just den här konferensen.

Kvällsmötena avslutas med livesända studiosamtal som berör aktuella ämnen som mission, evangelisation och Israel.

– Våra tekniker jobbar hårt med att göra det till en konferensupplevelse med samma mäktiga kvällsmöteskänsla med speciell lovsång och allt runt omkring, trots att folk inte kan vara på plats i Uppsala.

Hoppas på fler besökare

Europakonferensen har funnits sedan 1983. Under många år var antalet besökare uppe i 12 000-15 000 per konferens. Senare år har antalet legat på 7 000-8 000, förklarar Janne Blom.

Hur många digitala besökare räknar ni med?

– Vi märker att med digitala lösningar når vi längre. Budskapen ligger kvar på nätet och fler går in och lyssnar även efteråt, säger Janne Blom.

– Jag tror att många tusen fler lyssnare kan följa oss, än vad vi normalt brukar ha. Vi sänder också via de stora kristna tv-kanalerna.

Janne Blom.

Tidigare år har Europakonferensen sträckt sig från söndag till söndag, med undantag för de senaste två åren då konferensen har pågått från tisdag till söndag. I år är den fyra dagar.

– Vi har kortat ner den generellt men ytterligare nu när den är digital. Vi försöker köra den mer intensivt i stället.

Ser du någon särskild höjdpunkt?

– Vi ser väldigt mycket fram emot pastor Joakim Lundqvists budskap på söndagskvällens avslutande möte. Budskapet har fokus på mission i Europa. Det är till följd av den islamisering vi ser och den sekularisering som sker. Vi tror att det finns en tydlig profetisk röst till den kristna kyrkan i Europa. Vi känner att det är en ny tid. Det finns mycket arbete att göra för att återta Europa och låta den kristna kyrkan och den kristna rösten bli starkare, säger Janne Blom.

Fler artiklar