Nyheter

Nu ska söndagsskolläraren Abbas utvisas till Afghanistan – ”har fått många hot”

”Jag har fått många hot”, säger konvertiten Abbas i Linköping, som nu fått beskedet att han på tisdag ska utvisas till Afghanistan.

1 av 2

Manifestationer, namninsamlingar och överklaganden har inte hjälpt. På tisdag är det inplanerat att konvertiten Abbas, aktiv i Missionskyrkan i Linköping, ska utvisas.

Dagen har tidigare berättat om den 20-årige afghanen som bland annat varit medhjälpare i söndagsskolan. I februari blev han stoppad av polisen för att han saknade lyse på cykeln, och sedan dess har han suttit inlåst på Migrationsverkets förvar i skånska Åstorp.

Har fått många hot

Anledningen att han inte fick asyl som kristen afghan var att Migrationsverket ansåg att hans tro inte var genuin, snarare menade de att det främst var församlingens sociala gemenskap som var viktig för Abbas.

Nu ska du utvisas till Afghanistan, hur går tankarna?

– Bra fråga. Jag mår inte så bra. Jag somnade i natt klockan fem och vaknade åtta. Jag kunde inte sova. Jag känner mig rädd och orolig, säger Abbas via telefon från förvaret i Åstorp.

Vad är du rädd för?

– Jag har fått många hot. Jag är rädd för att de kommer att döda mig. Jag har inte varit i Afghanistan på många år nu, jag kom till Sverige i mars 2015.

Hot?

– Ja, nästan tusen personer har skrivit till mig. Varför har du blivit kristen? Vi kommer att döda mig.

Abbas berättar att hoten kommer till honom via Facebook på språken dari och pashtu som talas i Afghanistan. Han har själv berättat om Jesus och sin kristna tro på via sociala medier, vilket han menar är anledningen till alla hot.

Vet du vilka det är?

– Nej, jag har aldrig träffat dem. Men alla som skrivit bor i Afghanistan. Den senaste tiden har det blivit fler.

Är det därför du är rädd?

– Ja, exakt.

Migrationsverket anser att du inte är kristen, kan du förstå det?

– Nej, jag tycker att de har helt fel. Jag har varit hos Migrationsverket och berättat allt om hur jag blev kristen och hur jag känner Jesus, säger Abbas.

Läs mer: Konvertiten som utvisades

Började i Grekland

Han berättar att innan han kom till Europa kände han inte till något om andra religioner än islam. Första kontakten med kristna fick han i Grekland.

– Jag hade ingenting, ingen mat, ingen bostad. Då hittade jag kyrkor och de hjälpte mig. Utan att ställa några frågor, de bara välkomnade mig. Det var där tankarna började.

Beslutet att själv bli kristen kom dock senare i Sverige, efter att ha besökt kyrkor och läst Bibeln. När Abbas flyttade in hos en kristen familj i Linköping som var aktiv i Missionskyrkan började han också gå dit.

– Till slut var jag redo, säger Abbas.

– Då hade jag berättat för pastorerna om allt, om mina känslor och mina tankar.

Han döpte sig för två år sedan och har sedan dess varit aktiv i församlingen.

Kan du leva som kristen i Afghanistan?

– Jag kan leva som kristen, men jag måste gömma mig, svarar Abbas.

Han säger att han måste hålla sin tro för sig själv, annars är han i fara.

Dödsstraff att konvertera

I Afghanistan är det enligt lag förbjudet att lämna islam och att konvertera till kristendom kan leda till dödsstraff. Det är därför som Sverige inte avvisar kristna asylsökande till landet. Men Migrationsverket gör först en bedömning av asylsökande som uppger att de är kristna, och de som inte anses vara genuint kristna kan utvisas, exempelvis Abbas.

I slutet av intervjun är det tydligt att Abbas är både orolig och känslomässigt berörd. Efter att ha svarat på alla frågor om framtiden och hur han blev kristen får han till slut frågan om det är något mer han vill säga.

– Jag är bara tjugo år. Jag vill leva, svarar Abbas.

Församlingen backar upp

Maria Linder är pastor i Missionsförsamlingen i Linköping där Abbas är medlem och hon har de senaste månaderna åkt fram och tillbaka mellan Linköping och förvaret i Åstorp.

– I veckan var det mitt åttonde besök på två månader, säger hon.

– Den här gången hade jag med mig alla hans tillhörigheter.

Maria Linder berättar att de nu planerar framtiden utifrån olika scenarier. För det första försöker de in i det sista få utvisningen stoppad.

– Vi jobbar på alla tänkbara sätt som vi kan. Vi håller fortfarande på att överklaga alla beslut och väntar fortfarande på svar från Europadomstolen, säger Maria Linder.

Men de planerar också för en framtid efter utvisningen, inte minst att Abbas på något sätt ska kunna komma tillbaka till Sverige.

– Vi har olika planer för olika scenarier, säger Maria Linder.

Blir inte trodd

Hon säger att engagemanget för Abbas har varit extremt stort, både från dem som känner honom, men även från andra.

Inte minst har uppslutningen inom Equmeniakyrkan varit stor, där Abbas i november var med och ledde nattvarden på Equmenias riksstämma.

– Vi är så stolta att folk har slutit upp bakom Abbas, säger Maria Linder.

Själv låter hon lite uppgiven då hon berättar om alla de intyg som hon och hennes pastorskollegor skrivit för att gå i god för Abbas kristna tro, som uppenbarligen inte vägde tillräckligt tungt.

– Hur kan vi som pratar tro med honom varje vecka inte bli tagna på allvar, undrar Maria Linder.

Läs mer: Abbas utvisning tillfälligt stoppad

Fler artiklar för dig