Nyheter

Nunnor och präster belägrades i domkyrka

Venezuelas katolska biskopar stödjer oppositionens kamp för maktskifte. Kyrkans folk finns bland de tiotusentals som deltagit i gatudemonstrationer. Men påven tar inte ställning i konflikten.

Uppemot 1000 personer, bland dem många präster, nunnor och präststuderande, hölls i flera timmar instängda i domkyrkan i staden Maturin medan armén omringade kyrkan och försökte storma den. Belägringen pågick i flera timmar, enligt biskop Enrique Pérez Lavado, som rapporterade på Twitter inifrån kyrkan där han befann sig sedan han flytt undan militären tillsammans med andra demonstranter.

Ogiltigt efter bojkott

Under de senaste veckorna har tusentals människor demonstrerat i flera städer runt om i Venezuela, främst emot, men även för president Nicolas Maduro. Detta har lett till våldsamma sammandrabbningar med flera dödsoffer, främst i huvudstaden Caracas. De som demonstrerar mot Maduro, som svurits in för en andra presidentperiod efter valet i maj 2018, menar att valet var ogiltigt på grund av oppositionens bojkott.

Bland dem som tagit ställning emot Maduro och hans säkerhetsstyrkors våldsamma hantering av demonstranter finns de katolska biskoparna i landet, som i ett uttalande pekat ut Maduro som illegitim.

Läs mer: Många flyr krisande Venezuela

Lovar fria val

Under de kraftfullaste demonstrationerna den 22 och 23 januari, då Nationalförsamlingens president Juan Guaidó utropade sig till interimspresident och lovade fria val, ställde sig de katolska biskoparna bakom oppositionen och krävde att armén och säkerhetsstyrkorna ska respektera medborgarnas rätt att demonstrera.

Katolska biskopskonferensen och Rättvise- och Fredskommissionen har i ett uttalande förklarat att endast Nationalförsamlingen kan just nu på ett legitimt sätt leda landet, och har krävt fria val. Enligt landets grundlag kan ordföranden i Nationalförsamlingen temporärt ta över makten från presidenten i väntan på att ett nytt val hålls.

Läs också: ”Befria oss från kommunismens klor”

Påven håller sig neutral

Påven Franciskus vädjade på söndagen om en "rättvis och fredlig lösning" på Venezuelas politiska kris. Däremot erkände han inte Juan Guaidó som tillfällig president, vilket bland andra USA:s president Donald Trump och flera europeiska ledare har gjort. För ett antal år sedan var Vatikanen inblandat i försöken att mäkla fred mellan socialistledaren Maduro och oppositionen, något som inte ledde till konkreta resultat.

Fler artiklar för dig