Nuri Kino prisas för sin insats för Mellanösterns kristna

Dagen-krönikören tog emot utmärkelse av Libanons justitieminister. Flera kyrkliga ledare var på plats.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var i Libanons huvudstad Beirut som Nuri Kino fick ta emot ett pris av organisationen Syriac League. Priset gick till honom och den organisation han grundat, A Demand for Action, som sedan 2014 aktivt arbetat för den kristna minoriteten i Mellanöstern.

Organisationen grundades då Islamiska staten härjade som värst, och A Demand for Action har bland annat jobbat mycket med praktiskt hjälparbete, men också drivit på politiskt, bland annat för att få IS brutala framfart mot religiösa minoriteter klassat som ett folkmord.

Årets förebild

Trogna Dagen-läsare kan knappast ha undvikit Nuri Kino. För två år sedan utnämndes till årets förebild, framröstad av tidningens läsare, han är också en av Dagens krönikörer, vars texter brukar nå stor spridning.

– Alla vi i A Demand for Action är ödmjukt tacksamma till att vårt arbete har blivit uppmärksammat och prisat på detta sätt. Tack alla ni som har trott på och stöttat oss. Kampen går vidare, skriver Nuri Kino själv på Facebook, i samband med att priset kom på tal.

Priset delades ut av Libanons justitieminister Salim Jreissati, och flera andra ministrar var med vid ceremonin. Även flera kyrkoledare från olika kyrkor i Mellanöstern var närvarande.