Ny teknik erbjuder anhöriga att ”chatta med döda”

Fenix begravningsbyrå söker nu frivilliga till projektet som ska göra det möjligt att ”prata med avlidna.”
– Vi vill gärna ha en diskussion till exempel med kyrkan om vad den nya tekniken innebär för sorgearbetet, säger Charlotte Runius, vd på Fenix begravningsbyrå.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Med hjälp av artificiell intelligens (AI) hoppas Fenix begravningsbyrå att man ska kunna utveckla robotar som blir digitala kopior av avlidna. Sådana digitala kopior kallas "bot" och är ett datorprogram.

110293.jpg– Bakgrunden är en utveckling av vår chatt-bot, berättar Charlotte Runius. Den vanliga chatt-boten är något som de flesta företag har i dag. I dag pratar vi ofta med sådana robotar i olika chatt-forum på nätet. Vi tror kanske att vi pratar med en människa, men det gör vi inte.

– På vår byrå har vi utvecklat en begravnings-bot som svarar på frågor som de anhöriga kan ha om begravningen. Det är en bot, men den svarar på ett mänskligt sätt, berättar Charlotte Runius.

Tekniken finns redan

Nu vill begravningsbyrån se om man också kan skapa botar som blir kopior av de avlidna.

– Det kan låta som science fiction, men tekniken finns faktiskt redan, säger hon.

Med hjälp av en bot av den avlidne skulle man till exempel kunna ha enklare konversationer, prata om väder och vind eller om man vill ha mjölk i kaffet. Men det skulle förstås inte kunna gå att fråga den avlidne om en ny film, eftersom boten ju inte kan skapa något nytt, betonar Charlotte Runius.

Men varför skulle då människor vilja umgås med en bot?

– För hundra år sedan hade man inga minnen alls av de avlidna. Och för trettio år sedan hade man ett fåtal fotografier. Nu har vi filmer från i stort sett livets alla områden.

– För en gammal man som till exempel har förlorat sin fru och känner sig väldigt ensam kan det finnas ett värde i att umgås med sin döda fru genom en bot, även om man vet att det inte är på riktigt.

– Jag ser egentligen inga problem med detta jämfört med video och foto.

Påverkar sorgearbetet

Hon säger att det förstås kan finnas människor som tycker att det hela är osmakligt eller ser likheter med science fiction-filmer.

– Det här kommer inte att tilltala alla. Man kan se det som en framtidsvision. Det handlar om att man sparar information. Boten har ju inget medvetande.

Däremot, säger Charlotte Runius, funderar hon själv på vad all ny teknik innebär för sorgearbete över huvud taget.

Att vi i dag har mängder av bilder, filmer och kanske också så småningom en bot som kan låta precis som vår älskade döde kan kanske påverka hur och på vilket sätt vi sörjer. Det kan finnas tillfällen när den ökade tillgängligheten av minnen blir problematisk, tror hon.

– Jag vill gärna ha en diskussion med till exempel Svenska kyrkan om hur sorgearbete påverkas av detta. För vissa kanske det blir så att man har svårare att gå vidare efter ett dödsfall. För andra kanske det är en tröst att kunna se på bilder och filmer och umgås med en bot.

Läs också: Stiftsadjunkt tveksam: Finns verkligen ett behov här?
 

Andlig diskussion

– Jag är inte rätt person att säga hur den nya tekniken påverkar oss ur ett psykologiskt perspektiv. Men jag tycker det är viktigt att ha en mer andlig diskussion om hur vi hanterar sorg och vill gärna bjuda in till en sådan diskussion.

Nu söker begravningsbyrån tio försökspersoner vars röster och sätt att prata ska spelas in. Man behöver människor som talar olika och har olika dialekter.

– Än så länge rör det sig bara om text här hos oss. Tal och bild kan bli nästa steg.

Skulle du själv kunna tänka sig att umgås med en död avliden genom en bot?

– Ja, absolut. Jag tilltalas av tanken på att om jag är gammal och min man går bort före mig då skulle det vara ett fint sällskap.

Fakta: Chatta

Chatta innebär att man skriver textmeddelanden till en mottagare via sin dator.

Ordet kommer från engelskans "chat" som betyder "småprata".

10

Så många personer söker begravningsbyrån. Deras röster ska spelas in och blir del av projektet.