Ny utredning om påskdåd i Sri Lanka

Sri Lankas president Maithripala Sirisena har beslutat om en ny utredning kring de självmordsbombare som dödade 258 människor på påskdagen. Orsaken är att den katolska kyrkan ifrågasatt om tidigare utredningar varit oberoende.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Regeringen har tidigare uppgett att den lokala islamistgruppen, National Tawhid Jamaat (NTJ) låg bakom attackerna mot tre kyrkor och tre lyxhotell. Terrorgruppen IS har också tagit på sig dåden.

Det nya utskottet, som består av fyra domare och en pensionerad tjänsteman, ska ha stora befogenheter att samla bevis om de ansvariga och att utreda misstag. Gruppen ska framföra sina rekommendationer inom tre månader.

Läs mer Pingstledare i Sri Lanka: "Många fler kunde ha dött"

Sirisena, som även är minister med ansvar för lag och ordning, har sagt att alla de som låg bakom attacken antingen är döda eller gripna.

Presidenten har anklagats för att ha brustit i hanteringen av underrättelserapporter gällande varningar om attacken, men har konsekvent nekat till anklagelserna.

POLISVÅLDET I USA
Övergrepp i kyrkan
Isolerade tonåringar
Når universitets- och gymnasiestudier sker på distans, får många församlingar en ny målgrupp av äldre ungdomar i ungdomsarbetet. Bilden är från ett seminarium för unga vuxna på Nyhemskonferensen. 
Foto: Natanael Johansson
Foto: Natanael Johansson