Nya församlingen VOIS startar i centrala Norrköping

Equmeniakyrkan startar en ny församling i Norrköping tillsammans med Elimförsamlingen i Eskilstuna.
– Det känns jättespännande, säger Joel Backman, pastor i Elim i Eskilstuna som blir moderförsamling.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

En ny församlingsplantering ser dagens ljus. Platsen är Norrköping där församlingen VOIS bildats. Namnet antyder att församlingen har något den vill förmedla till samtiden.

– Det syftar på engelskans voice, som betyder röst. Namnet pekar på det Jesus säger om Johannes Döparen i Matteus evangelium 3:3. Att han är en röst som ropar i öknen, förklarar Joel Backman, pastor i Elim, Eskilstuna.

En sådan röst vill den nystartade församlingen vara. Den har ett viktigt budskap till norrköpingsborna som innebär ett erbjudande om ett nytt liv med Jesus Kristus.

– För oss som tillhör en församling som funnits i 152 år är detta något vi verkligen vill göra, förklarar Joel Backman för Dagen.

Intressant vision

Initiativet kommer från Hemen och Irena Derki, som tidigare var pastorer i Lifecenter church i Eskilstuna. Nu blir de pastorer i den nya församlingsbildningen.

– Jag lärde känna dem när de bodde i Eskilstuna. När de sedan flyttade till Norrköping och kom till oss och presenterade sin vision att bilda en ny församling tyckte vi det lät intressant.

Equmeniakyrkan kopplades in i ett tidigt skede och församlingen är därmed ett resultat av Equmeniakyrkans nationella församlingsplanteringsprogram.

– Samfundet bidrar med mycket kunskap och erfarenhet och går även in ekonomiskt och stöder den nya församlingen. Det är vi väldigt glada för, säger han.

Vill tänka kyrka på nytt sätt

Equmeniakyrkan har också deltagit aktivt i den dialog som förts med de två församlingar inom Equmeniakyrkan som redan finns i Norrköping.

– Peter Svanberg, som är regional samordnare för församlingsgrundande verksamhet i Equmeniakyrkan, har varit med i samtalen. Det känns väldigt tryggt och bra.

– Det vi nu gör sker i gott samarbete med dessa båda församlingar. Utan deras medgivande hade vi aldrig gått in i detta, menar Joel Backman.

Han beskriver förhållandet mellan den gamla Elimförsamlingen och den nya församlingen VOIS som ett win-win-upplägg. Båda har mycket att vinna på ett utbyte.

– Medelåldern bland våra medlemmar i Elim är ganska hög så vi hoppas på en korsbefruktning där vi kan bli inspirerade och utmanade att tänka kyrka och församling på ett lite nytt sätt.

– Och kanske kan vi bidra med annat som till exempel stabilitet och ett långsiktigt, uthålligt sätt att arbeta, resonerar han.

Vill nå vanliga medelsvenssons

Ambitionen för VOIS är enligt Joel Backman att skapa en församling med sikte att nå vanliga medelsvenssons.

– Vi tänker oss att målgruppen är människor mitt i livet, till exempel barnfamiljer som söker något mer att leva för.

Hemen och Irena Derki avskiljdes för sin tjänst i en gudstjänst i Elimkyrkan i Eskilstuna på trettondagen.

– De driver en populär podd som kallas Bibelpodden och jobbar mycket med sociala medier. De har ett modernt uttryckssätt som kommer att avspegla sig i församlingsbygget, säger han.

Har Elim i Eskilstuna planterat någon församling tidigare?

– Inte i närtid i varje fall. Under en period hade församlingen åtta utposter men det ligger långt tillbaka i tiden. Så det känns som att vi nu tar ett nytt steg.

Från början är Elim i Eskilstuna en baptistförsamling. Sedan Equmeniakyrkan bildades för några år sedan av Svenska baptistsamfundet, Metodistkyrkan och Svenska missionskyrkan, är man med där.

Få kristna

Joel Backman ser likheter mellan Eskilstuna och Norrköping, historiskt är båda industristäder och båda kan räknas in i skaran av onådda platser med få kyrkliga aktiva.

– Därför tror jag att det finns beröringspunkter som vi kan ha nytta av och där vi kan hjälpa och stödja varandra.

Han gläds över att Elims samarbete med Equmeniakyrkan stärkts under det senaste året. I höstas startades en gemensam bibelskola tillsammans med Bromma folkhögskola.

– Det har fungerat mycket bra och hösten 2018 blir det en ny bibelskola under en termin. Då är barn- och ungdomsorganisationen Equmenia med också.

– Vi uppskattar samarbetet med Equmeniakyrkan mycket och gläds över att vi kan arbeta gemensamt med både det ena och andra.

Och inte blir saken sämre av att den nya församlingen öppnar sina portar i Strykjärnet, en klassisk byggnad i hjärtat av Norrköping som många även utanför staden känner till.

Den första gudstjänsten hålls söndag den 4 februari.