Nya massdemonstrationer i Frankrike

Många butiker och museer håller stängt i dag lördag, bland annat Louvren och Eiffeltornet. Katolska biskopsämbetet säger nu i ett uttalande att det funnits ett "underskott" när det gäller "lyssnande och dialog".

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Inte sedan 1968 har Frankrike drabbats av så stora och våldsamma protestaktioner. Under lördagen grep polis över 500 personer i samband med demonstrationer. Enligt franska inrikesdepartementet väntas mer än 280 000 människor delta i helgens manifestationer, och många fruktar att det kan bli våldsamma sammanstötningar mellan polis och demonstranter. UD manar nu svenskar som befinner sig i Frankrike att iaktta försiktighet och att undvika folksamlingar.

Protesterna från den rörelse som kallas "gula västarna" började som en protestaktion mot höjda bensinpriser, men har nu utvecklats till en allmän proteströrelse mot höjda levnadskostnader och med krav på att president Macron ska avgå.

Minst tre personer har hittills dött i samband med protesterna.

Modig dialog

Franska biskopskonferensen CEF publicerade på torsdagen ett uttalande om de "gula västarna" och protesterna i landet.

Där säger konferensens ledare fader Pontier att "krisen i landet visar att det funnits ett underskott när det gäller lyssnande och dialog". Biskoparna manar till en "konstruktiv och modig dialog" och betonar i uttalandet att "vi är alla ansvariga för att en sådan dialog kommer till stånd".

Tidigare i veckan backade presidenten om de föreslagna höjningarna av bensinskatten. Trots detta blir det alltså fortsatta demonstrationer.

Franska inrikesdepartementet säger till medier att man räknar med att över 28 000 fransmän kommer att ge sig ut på gatorna under helgen.

Regeringen har mobiliserat 89 000 poliser i hela landet för att upprätthålla ordning och säkerhet, skriver SVT nyheter.

Evenemang ställs in

Elysee-palatset - president Macrons officiella residens - säger i en kommentar till tidningen Figaro på lördagen att man fruktar "mycket våld" från "en radikaliserad kärna" bland de gula västarna.

Läs ävenFranska kristna möts för att stoppa antisemitism

 

Flera evenemang har fått ställas in. Det gäller till exempel en klimatmarsch och flera julmarknader. Också Sveriges match mot Frankrike i pågående handbolls-EM har flyttats fram.

Dokument: Maktkamp i kyrkan
Premium
Foto: Martina Todorova
Premium
Foto: Stockholms katolska stift