Nya volontärer räddade natthärbärge i Västerås

Pingstkyrkan i Västerås trodde att de skulle få slå igen sitt natthärbärge, då många äldre volontärer inte längre kan hjälpa till. Men en snabb tillströmning av nya medhjälpare, varav många inte tillhör kyrkan, har räddat verksamheten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Pingstkyrkan i Västerås har ett stort socialt engagemang, och när några äldre medlemmar i december förra året tog upp frågan om att starta ett natthärbärge var steget inte långt från ord till handling.

– Vår pastor Daniel Alm tog upp det i kyrkan och det blev ett enormt gensvar. Det är många i församlingen som vill ställa upp och hjälpa människor, säger Sören Karlsson, som leder arbetet med härbärget.

Ofta fullbelagt

Redan vid trettonhelgen var härbärget, som fått namnet Vinternatt på Oxbacken, igång i kyrkans nedervåning, med plats för elva nattgäster, och verksamheten drivs helt utan ekonomiskt stöd från kommunen. Och behovet är tydligt då man ofta har fullbelagt och tvingas säga nej till flera som inte får plats.

Äldre volontärer

Men när Folkhälsomyndigheten i måndags meddelade att alla över 70 år behöver hålla sig hemma, på grund av risken att smittas av coronaviruset, såg det mörkt ut för härbärget. De flesta av de över 40 volontärerna tillhör 70-plus-skaran, och Sören Karlsson, som leder verksamheten, gick ut med beskedet att man nu tvingas stänga ner omedelbart, om inte ett mirakel sker.

– Vi skrev i alla våra kanaler, på Whatsapp, på pingstkyrkans Facebook-grupp, och i en grupp som heter Vänliga Västerås, som en församlingsmedlem startat, och sa att det behövs nya volontärer direkt, berättar han. Det fångades snabbt upp av lokala medier, både SVT och P4 har gjort inslag, och Västeråsborna agerade snabbt.

"Finns hjärta"

– Det dröjde inte många minuter innan folk började höra av sig och sa att det här måste vi lösa. Det märks att det finns ett hjärta för den här verksamheten. Nu har vi fått in över 20 nya volontärer, och många av dem har inte alls någon kontakt med kyrkan annars, berättar Sören Karlsson.

Den stora viljan att hjälpa till innebär också en ny utmaning för församlingen.

– Det är häftigt att se engagemanget, och man blir ödmjuk inför att så många som inte är med i församlingen ställer upp som volontärer. Nu gäller det också att vi hanterar det så att alla verkligen får plats i verksamheten.

Sören Karlsson förklarar att det än så länge inte är bestämt om härbärget ska få en fortsättning under nästa vinter.

– Men med det här engagemanget ser man att det finns människor som vill bidra till att göra Västerås till en bättre stad.

Socialt ansvarstagande

Församlingen har visionen ”En öppen kyrka med hjärta för människor”, vilket inte minst kommer till uttryck i det sociala arbetet. Och Sören Karlsson tror att det är något som kommer att bli allt viktigare för kristna församlingar runt om i landet framöver när Sverige står inför en svår tid ekonomiskt.

– Civilsamhället behövs, och där utgör kyrkan en viktig del. Nu krävs mobilisering, och att vi axlar manteln av socialt ansvarstagande igen.

Sommarkonferenserna
Foto: Johannes Ottestig
Foto: Johannes Ottestig
Kristen i coronakrisen
Foto: Kajsa Göransson
Foto: Kajsa Göransson
Coronakrisen
Pat Marmo, ägare till en begravningsbyrå i Brooklyn, berättar att de är kraftigt överbelastade till följd av corona-pandemin. 
Foto: John Minchillo
Foto: John Minchillo