Nyfunnen mosaik kan föreställa brödundret

Den bibliska berättelsen om hur Jesus mättar fem tusen människor med hjälp av fem bröd och två fiskar är känd över hela världen. Ett nytt fynd i Israel av en mosaik som tros föreställa brödundret får forskarna att mena att miraklet skedde nära fyndet i Hippos, och inte som man tidigare menat, i Tabgha.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Fyndet gjordes vid utgrävningarna av kyrkan i Hippos vid Gennesarets sjö som brandhärjades år 614. Kyrkan, som ligger i Hippos National Park, är byggd med utsikt över Gennesarets sjö. Arkeologerna från universitetet i Haifa påbörjade utgrävningarna av kyrkan år 2005, men först i sommar gav man sig på golvet. Där fann man en mosaik som troligen är över 1 400 år gammal. Flera av de mosaiker som man nu funnit har motiv som ger associationer till det mest kända av de två brödunder som Bibeln berättar om. En av dem föreställer hur Jesus utför miraklet, en annan visar tolv korgar fyllda av bröd och frukt.

Askan skyddade

Universitetet i Haifa säger i ett uttalande:

”Branden har gjort att mosaiken i kyrkan har konserverats på ett fantastiskt sätt. Det beror på att taket brann ner och kollapsade på golvet, varvid golvet täcktes av ett lager aska. Askan har sedan skyddat mosaiken från att angripas av tidens tand. Nu har forskare genom utgrävningar lyckats få fram en magnifik mosaik, som har bevarats på ett utmärkt sätt.”

Dr Michael Eisenberg vid universitetet i Haifa, som lett utgrävningarna, säger att det givetvis kan finnas olika förklaringar till att mosaikerna innehåller bilder av bröd och fisk.

– Men det är svårt att ignorera likheterna med beskrivningarna i Nya testamentet, menar han.

Enligt tidigare teorier utfördes brödundret i Tabgha i närheten av Kapernaum i nordvästra delen av Gennesarets sjö. Miraklet bör, menar man, ha utförts relativt nära sjön. Detta eftersom Jesus och lärjungarna använde båt för att komma till den plats där undret skedde. Här finns en kyrka som döpts efter brödundret och kallas ”Church of the Multiplication”.

Enligt USA:s arkeologiska institut finns det grekiska inskriptioner på det nya fyndet i Hippos som indikerar att kyrkan mosaikerna prydde byggdes av kyrkofäderna för att hedra en martyr kallad Theodoros.

Läs också Jesu dopplats nu fri från minor
 

Mosaiker som är lika gamla

Och nu framför också arkeologerna vid universitetet i Haifa tanken att brödundret skulle ha kunnat ske vid just denna kyrka i Hippos vid Gennesarets sydöstra strand i stället för i Tabgha.

– Nu för tiden tenderar vi att se Church of Multiplication i Tabgha som den plats där miraklet skedde, men om man studerar Nya testamentet noggrant är det uppenbart att det skulle ha kunnat ske norr om Hippos inom staden Hippos territorium, säger Michael Eisenberg.

På båda platserna har dock arkeologerna funnit mosaiker med motiv som för tankarna till brödundret, och dessa fynd är alla ungefär lika gamla. Det finns inga arkeologiska eller litterära källor - förutom Bibeln - som talar om exakt var eller hur brödundret skedde, skriver brittiska tidningen The Daily Beast.

Läs mer Emmaus kan ha hittats: Platsen där uppstånde Jesus visade sig

 

ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner
Vigselkrav
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen vill med ett nytt förslag göra det svårare för vigselförrättare att neka samkönade par att vigas till äktenskap.
Foto: Kallestad, Gorm
Foto: Kallestad, Gorm