Nykristna afghaner blir ledare

BOTKYRKA. De har mött Jesus efter sin flykt till Sverige. Nu utbildas de till framtida ledare, av svenska pingströrelsen. En del av de afghanska flyktingarna kommer att få stanna, andra sannolikt att bli utvisade till Afghanistan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är liv och rörelse i Botkyrka pingstkyrka. Pingströrelsens integrationskonferens ”Hela världen – här nu!” pågår för fullt. På plats i kyrkan finns cirka 150 integrationsengagerade kristna från pingstförsamlingar runt omkring i landet.

Seminarierna, under helgen som gick, handlar om asylprocessen, språkcaféer, kommunikation med muslimer och praktiska redskap för bibelundervisning.

Parallellt möts ett 50-tal afghaner nere i församlingsvåningen för att få bibelundervisning och ledarträning på sitt eget språk. Från pingströrelsens sida ser man dem som personer med potential för ledarskap i olika församlingar i framtiden.

Nästan alla kom som flyktingar

Så gott som alla har kommit som flyktingar till Sverige de senaste två-tre åren. Här representerar de pingstförsamlingarna i Timrå, Härnösand, Lidköping, Borlänge, Skellefteå, Jönköping, Västerås, Falkenberg, Säter, Botkyrka, Linköping, Mora och Eskilstuna.

– Det pågår en väckelse bland afghaner i Europa och vi måste träna dem i kristet ledarskap så att de kan bli ledare i våra pingstförsamlingar. Vi vill öppna upp Pingströrelsen för afghaner och vill att de ska mogna i sin tro, ta ansvar och bli ledare, säger pastor Christian Mölk från Timrå, som sitter i Pingst Integrationsråd.

– Vi ser också ett behov av att förbereda konvertiter för ett eventuellt liv som kristen i Afghanistan. Vi kämpar ju för att alla ska få stanna, men om någon mot all förmodan skulle deporteras så vill vi ändå förbereda dem på bästa sätt.

Leder en pingstförsamling

Den tillreste pastorn Masoud Ghorbani från Agape Church i Aten i Grekland, undervisar deltagarna utifrån Bibeln och i ledarskap. Han har själv varit flykting och kom till Grekland 2014, där han blev kristen. Nu leder han en pingstförsamling med 70-talet afghaner och några iranier.

– Jag hade egentligen tänkt att åka till Tyskland, men efter mötet med Jesus i Grekland fick jag en annan vision och syfte med livet. Många av de afghanska flyktingarna här i Sverige kan inte svenska ordentligt, och behöver därför få undervisning på sitt eget språk för att kunna få växa i sin tro, säger Masoud Ghorbani, som också besökte Sverige under pingströrelsens Lapplandsvecka förra sommaren.

Han berättar att det finns väldigt få kristna i Afghanistan, att det saknas kristna ledare och att de ofta möts i hemlighet.

– Vi tror att människor som kommer från Afghanistan till Europa och Sverige är en del i Guds plan. De som blir frälsta vill vi utrusta att kunna dela evangeliet med andra. En stor dröm vi har att de ska kunna återvända, säger Masoud Ghorbani.

I fikapausen vid seminariet blandas ursprungssvenskar och afghaner vid borden. Det gäller att knyta kontakter med varandra. Folkgrupper som det genom historien har varit svårt att nå med det kristna budskapet sitter plötsligt på stolen intill.

 Läs mer: Persisktalande ber om Guds välsignelse över Sverige