23 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Nynazisten som började hjälpa flyktingar i stället

I 17 år var Stefan Rochow en trogen anhängare av den nynazistiska ideologin i Tyskland. Fortfarande partimedlem började han prata med en präst och allt förändrades.

Stefan Rochow arbetar på en mötesplats i norra Tyskland dit flyktingar och nyanlända är välkomna för att lära sig språket, skaffa nya vänner och få hjälp att fylla i papper från tyska staten.

Likt Bibelns Paulus, som först förföljde kristna och efter ett möte med den uppståndne Kristus i stället började leva för att sprida evangeliet, har Stefan genomgått en liknande förändring.

Anlitad talare

Stefan Rochow var en flitigt anlitad talare på högerextrema demonstrationer och torgmöten och var länge framtidsnamnet inom Tysklands största nynazistiska parti, NPD.

– Hela mitt vuxna liv var jag del av den här rörelsen och gjorde allt för saken, säger han till Dagens nyheters reporter.

NPD företräder en ultranationalistisk och rasistisk ideologi som den tyska säkerhetstjänsten stämplar som ett hot mot den demokratiska samhällsordningen.

Mötte Jesus

Men något började hända inom Stefan Rochow, efter många år med rasideologin som rättesnöre. 32 år gammal kom han till insikt. Han började i hemlighet träffa en katolsk präst för samtal.

– Insikten om att en människa har ett värde i egenskap av att vara just en människa, oavsett vem man är, var en vändpunkt.

– Jag har bytt liv och är en ny person nu. Som kristen tror jag på förlåtelse och försoning, säger han till tidningen.

Rochow har gett ut en bok om sin resa, "Gesucht - Geirrt - Gefunden: Ein NPD-Funktionär findet zu Christus" och talar nu i helt andra sammanhang än under de nynazistiska åren.

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar