Nytt politiskt parti vill avskaffa Gud

Dagen efter riksdagsvalet såg ett nytt politiskt parti dagens ljus. Ett parti som helt vill avskaffa Gud.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Roland Östlund i Älmhult fyller 92 år i november. På ålderns höst blir han partiledare. Han har nyligen lanserat Humanistdemokraterna.

– Att jag är ateist har jag beslutat för länge sen, men partiet är nystartat sedan ett par veckor, berättar han när Dagen ringer.

Parti för ateister

Det finns inget bra partialternativ för ateister menar Roland Östlund. Humanistdemokraternas främsta mål är att "avgudifiera samhället".

– Vi vill ta bort tron på Gud. Det finns tro på olika slags gudar och olika uppfattningar, men det finns ju ingen Gud. Kristus har bevisligen funnits, han är ingen seriefigur, men Gud, nej.

Vad hoppas du kunna ändra genom partiet?

– Jag hoppas kunna avskaffa saker som himmelriket, paradiset, Adam och Eva och sådana saker. Skapelseberättelsen har ju de flesta redan tagit bort.

Vad är det som driver dig? Har du själv bakgrund som kristen?

– Jag är döpt, konfirmerad och har gått igenom allt det där, men både jag och min fru har tagit avstånd från kyrkan. Vi har gått ur båda två.

Varför menar du att religion är skadligt för människan?

– Den sätter en spärr för tankarna för en del så att man inte vill tro på vetenskapen. Jag har läst en bok av Christer Sturmark (Humanisternas tidigare ordförande reds.anm.) om tro och vetande. Den har jag tagit stort intryck av.

Läs mer: Humanisterna hoppas på samfundsbidrag

 

Nu har du lanserat partiet Humanistdemokraterna, vad är nästa steg?

– Registrera partiet och samla ihop 300 medlemmar. Jag har en lista på folk som kan tänkas vara med. Jag träffar folk på byn, många känner mig och nyheten går från mun till mun.

Skoja mer

Innan vi avslutar samtalet för att Roland Östlund ska på fotvård tillägger han att det "skämtas alldeles för lite om Gud".

– Folk tar det så allvarligt, men det är inte värt att ta på allvar alls. Är man död är man död och sen är det bra med det.