Nytt raketregn över Israel – tiotal skadade

Omkring 150 raketer har avfyrats mot Israel från Gazaremsan under kvällen och natten till torsdagen. Minst elva personer har skadats, varav en allvarligt. Israel har svarat med flygattacker mot mål i Gaza.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tusentals invånare i södra Israel tillbringade natten till torsdagen i skyddsrum, sedan Hamas inlett ännu en våg av raketattacker. Minst 150 raketer har avfyrats från Gazaremsan från onsdag kväll fram till torsdag morgon, rapporterar israeliska medier.

Allvarligt skadad

Tidigt på torsdagsmorgonen skadades en 30-årig thailändsk kvinna allvarligt i staden Eshkol nära gränsen till Gaza, när en raket träffade hennes bostad, uppger Times of Israel. Ytterligare minst tio israeler uppges ha skadats. En rad människor uppges också ha drabbats av panikattacker under raketbeskjutningen.

De materiella skadorna av raketattackerna blev stora, bland annat träffades flera bostadshus och fabriker.

Israel flygbombar

Hamas har tagit på sig ansvaret för raketattackerna, som sägs vara en hämnd för att Israel på tisdagen dödat två av deras medlemmar. Israel har svarat med omfattande flygattacker. Enligt militären har man flygbombat platser där Hamas tränar medlemmar för terrordåd, vapenfabriker och förråd. Enligt Hamas dödades en 23-årig kvinna och hennes 18 månader gamla dotter i en av de israeliska attackerna, skriver Times of Israel.

Fördömer Hamas

USA:s Mellanösternsändebud Jason Greenblatt fördömer Hamas på Twitter: “Ännu en natt av terror och familjer som hukar sig i fruktan när Israel försvarar sig”, skriver Greenblatt. Även FN-sändebudet Nickolaj Mladenov kritiserar Hamas: “Jag är djupt oroad av den senaste upptrappningen av våldet mellan Gaza och Israel, och särskilt av dagens många raketer som avfyrats mot samhällen i södra Israel”, skriver Mladenov i ett uttalande, enligt Times of Israel.

Sommarläger ställs in

Till följd av den intensiva raketbeskjutningen har den israeliska militärledningen gått ut med nya säkerhetsinstruktioner till invånarna i södra Israel. Tidigt på torsdagen meddelades att alla sommarläger nära Gazaremsan måste ställas in, och jordbrukare i området får inte längre arbeta på sina åkrar, skriver Times of Israel. Även tågtrafik mellan gränsstaden Sderot och kuststaden Ashkelon ställs in.

Invånare i regionen beordras nu även att hela tiden befinna sig nära ett skyddsrum.

Fredsmäkling pågår

Den senaste vågen av attacker kommer mitt under pågående medlingsförsök med målet att skapa lugn i gränsområdet. Tidigare på onsdagen, innan raketbeskjutingen inleddes, uppgav högt uppsatte Hamasledaren Khalil Al-Hayya för Al Jazeera att samtalen, där FN och Egypten medlar mellan Hamas och Israel, gör framsteg, skriver Algemeiner.