Nyheter

Ökat hat mot Turkiets kristna

Hatpropaganden ökar mot Turkiets kristna. Det visar en rapport från landets protestantiska kyrkor. Men hoten stoppar inte kyrkornas arbete.

De protestantiska kristna utgör en liten minoritet i Turkiet, som har 80 miljoner invånare. Nu kommer en rapport från de protestantiska församlingarnas samarbetsorganisation som visar att hatpropagandan mot de kristna ökar i samhället.

Det sker verbala påhopp och nedsättande inlägg om kristna i sociala medier. Enligt rapporten förekommer övertramp också i de nationella medierna. I vissa fall har kyrkliga ledare helt grundlöst kopplats till terrororganisationer.

Kyrkor ifrågasätts

Turkiet har religionsfrihet, och de protestantiska församlingarna har enligt lag rätt att verka i landet. Lokala myndigheter förhalar dock ofta tillståndsprocesser, och det är mycket svårt att få tillstånd för att bygga en kyrka. Församlingar har speciellt mött motstånd i medierna när de letat efter lokaler att fira gudstjänst i.

– Det förekommer ett offentligt ifrågasättande av kyrklig verksamhet. Vad gör kyrkorna egentligen? säger Henrik Steen, som bott i Turkiet och som känner många turkiska kristna.

Hotfulla telefonsamtal

I rapporten framkommer att minst en pastor fått ta emot hotfulla telefonsamtal, men där har polisen inte gått vidare med undersökningar. Samma kyrka har också utsatts för stenkastning under julen. Rapporten visar också på positiva tecken, de fysiska attackerna riktade mot kristna har blivit färre.

Att påhoppen i medier blivit fler kan kopplas till rättsprocessen mot den amerikanske pastorn Andrew Brunson. Han greps och fälldes senare av turkisk domstol för att han bistått terrororganisationer. Efter påtryckningar från USA och president Trump så släpptes han fri.

– Han blev ju dömd, vilket gör att många turkar tror att det måste legat något i anklagelserna. Samtliga externa bedömare menar dock att anklagelserna var helt grundlösa, säger Henrik Steen.

Ökad polarisering

Fallet med Andrew Brunson har också gjort det svårare för utländska kristna i landet.

– De flesta utländska arbetare var nog tidigare beredda på att de kunde bli utvisade, men man kanske inte var beredd på mångåriga fängelsestraff, något som Andrew Brunson riskerade, säger Henrik Steen.

Han ser en polarisering av det turkiska samhället, där konservativa muslimska grupper får ett större inflytande. Samtidigt finns det andra grupper som ser sig som sekulära, och som inte ifrågasätter kyrkornas närvaro i Turkiet.

– De protestantiska kristna ser sig som laglydiga medborgare som utövar sina rättigheter. De fortsätter frimodigt framåt.

Fler artiklar för dig