Om 15 år kan Brasilien ha tappat sin katolska majoritet

Statistik bekräftar att antalet evangelikala kristna snabbt ökar i Peru och i Brasilien, skriver Evangelical focus. Samtidigt leder den evangelikala kandidaten Fabricico Alvarado mätningarna om vem som kommer att kamma hem presidentposten i Costa Rica.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Under de senaste åren har det skett en snabb tillväxt av evangelikala protestanter i Latinamerika. En studie från slutet av 2014 gjord av Pew Research Center, visade att 69 procent av vuxna latinamerikaner var katolskt troende. Enligt rapporten har många gått med i evangelikala protestantiska kyrkor, medan andra har valt att helt avstå från organiserad religion.

Evangelikala kristna arbetar nu för att få en offentlig röst i Latinamerika och för att nå ut med evangeliet.

Tydlig trend

Det som tydligast visar på den uppåtgående trenden är situationen i Brasilien, där antalet evangelikala protestanter ökat kraftigt. Enligt den senaste folkräkningen av det brasilianska institutet för geografi och statistik (IBGE) var det år 2010 mer än 22 procent som var evangelikala troende av befolkningen i Brasilien, vilket motsvarar en tillväxt på 61 procent på tio år.

 

Läs mer: Presidentkandidat Lula da Silva riskerar fängelse för korruption

 

José Eustaquio Diniz Alves, demograf för den nationella skolan för statistisk vetenskap på IBGE, bekräftar att denna tendens fortsätter.

- Det är möjligt att Brasilien inom tio till femton år inte längre kommer att ha en katolsk majoritet, säger han till Evangelical focus.

Kan bli en evangelikal president

Det är inte bara antalet evangelikala troende som är på uppgång i Latinamerika, utan även deras politiska inflytande. Den första omgången av presidentvalet i Costa Rica vann kandidaten till det nationella restaurationspartiet, Fabricio Alvarado, den 4 februari.

 

Läs mer: Pastor bland döda i massaker i Brasilien

 

Samma månad samlades ledare från Spanien och från flera länder i Latinamerika på The ll Ilbero-American Congress i Mexiko. De ville hitta ett sätt att ge mer plats för de evangelikala kristna i offentligheten. Flera av ledarna på kongressen skapade ett broderskap för evangelistiska parlamentariker för att kunna dela visioner och stötta varandra.