Nyheter

Omdiskuterat valresultat står fast i Kongo

Författningsdomstolen i Kongo har avslagit oppositionspolitikern Martin Fayulus begäran att räkna om rösterna i valet. Därmed slår domstolen fast att det är Félix Tshisekedi som är landets nya president.

Oppositionspolitikern Félix Tshisekedi utropades till vinnaren efter presidentvalet den 30 december, men valresultatet har varit starkt ifrågasatt både inom och utom landet.

Enligt många valobservatörer - bland annat från katolska kyrkan - är det i stället Martin Fayulu som är vinnaren. Afrikanska unionen säger enligt BBC att de har "allvarliga tvivel" om att det verkligen är Tshisekedi som är vinnaren.

"En kupp"

Fayulu kallar resultatet "en kupp". Han menar att Tshisekedi och avgående presidenten Joseph Kabila har gjort upp om resultatet, och har krävt omräkning av rösterna. Fayulu säger att han själv har fått omkring 60 procent av rösterna.

Tshisekedi å sin sida nekar till anklagelserna. Och nu har alltså domstolen sagt sitt: det blir ingen omräkning.

Läs ävenOppositionsledare vann Kongo-val

Fayulu vädjar i ett uttalande till omvärlden att reagera.

"Jag ber hela det internationella samfundet att inte erkänna en ledare som varken har lagen på sin sida eller representerar det kongolesiska folket".

Våldsamheter

Enligt BBC manar också Fayulu sina anhängare att organisera protestaktioner.

Många är nu oroliga över fortsatta demonstrationer och våldsamheter. Den senaste veckan har 34 personer dödats, 59 har skadats och 241 har gripits under godtyckliga former, skriver TT.

Félix Tshisekedi kommer att utnämnas till president inom de närmaste tio dagarna.

Fler artiklar för dig