"Omvänd adventskalender" i brittiska Plymouth

Den kristna hjälporganisationen Provide Devon lanserar i dag en "omvänd adventskalender". Målet är att utsatta invånare i den brittiska staden Plymouth ska ha mat på bordet under jul.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

I dag är det många som öppnar första luckan i sin adventskalender och kanske hittar en chokladbit eller en leksak. I Plymouth kan invånarna göra precis tvärtom, stoppa i något i en adventskalender.

Mer konkret handlar det om att hjälporganisationen Provide Devon satt ut korgar på bibliotek, arbetsplatser och i butiker där människor kan lägga matvaror. Dessa tas sedan om hand av organisationen som ger maten vidare till andra organisationer som är i kontakt med utsatta familjer.

– Vi är som en ambulanstjänst för familjer som tvingas gå hungriga, säger Provide Devons direktor Ayshea Cross till plymouthherald.co.uk som först skrev om initiativet.

Skolor kontaktar dem

Hon berättar att det inte är ovanligt att skolor hör av sig till dem, efter att de sett barn som sitter hungriga under lektionstid. Hon förklarar att de familjer som får del av organisationens tjänster har hamnat i en kris på grund av omständigheter bortom deras kontroll. Det kan handla om att någon skadat sig, förlorat ett jobb, förlorat bostaden eller blivit utsatt för våld i hemmet.

– De kanske inte kan ge mat till sina barn och inte till sig själva. Ingen ska behöva gå hungrig, allra minst vid jul när efterfrågan på våra tjänster är som störst, säger Ayesa Cross till plymouthherald.co.uk.

I sitt senaste nyhetsbrev skriver Provide Devon att upp till 40 procent av barnen i vissa delar av Plymouth växer upp i fattigdom.