Open Doors: Hoppfullt i Mellanöstern

ÖREBRO. För första gången börjar kyrkorna i Mellanösterns länder samarbeta på ett sätt de aldrig tidigare gjort. Det menar Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors i Sverige

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den som följer religionsfrihetens utveckling i världen har många anledningar att bli dyster. Aldrig förut har kristna varit så förföljda som nu, berättade Dagen i januari.

Ljuspunkter

Men i Mellanöstern finns många ljuspunkter, pekar Open Doors-ledaren Peter Paulsson på.

– Situationen i Mellanöstern har drabbat de kristna särskilt hårt. IS framfart har drivit många på flykt. Men samtidigt har många kristna börjat hitta varandra, säger han.

Han tar Egypten som exempel.

– Här har kristna ledare från olika samfund bildat ett kristet råd för landet. Man säger att ”Gud har inte flytt Egypten – därför stannar vi också”

"Vi kan inte vara splittrade"

Eller Syrien som, enligt Paulsson, för första gången i historien anordnat en kristen bönedag där bredden av kristenheten i Syrien var representerad.

– Vi kan inte vara splittrade när Herren säger att vi ska vara ett, säger han.

Läs också: Stort intresse för förföljda kristna

Även i Jordanien har kristna från alla grupperingar samlats för en demonstration av enhet.

– Det är som att man vill visa för varandra och för det omgivande samhället att: ”vi finns, ni kan räkna med oss. Vi kan göra skillnad i vårt land”.

Enheten spirar

Enligt Peter Paulsson börjar enheten spira i Mellanöstern, och detta sker samtidigt som många kristna börjar återvända till de krigshärjade områdena – inte minst i Irak.

I Karakush (i norra Irak) bodde tidigare 60 000 kristna. IS invaderade staden 2014 och invånarna drevs på flykt.

Sedan några år tillbaka är staden återigen fri. Det märks till exempel genom att kristna träsnidare tillverkar nya kors för att ersätta dem som förstörts.

Det märks genom att kyrkorna återuppbyggs.

– Under påskdagen möttes de kristna och firade att Jesus Kristus är herre och har uppstått från döden. Gud håller på att göra något stort i arabvärlden, säger han.

Lilla Erstagården