Open doors varnar för kampanj mot kristna i Algeriet

Den senaste stängningen av en kyrka i Algeriet har fått organisationen Open doors att reagera. De anser att det pågår en systematisk kampanj mot kristna i landet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

För omkring en månad sedan fick Prince of Peace Church i Ighzer Amokrane besök av de algeriska myndigheterna. Försöket att stänga kyrkan misslyckades vid just det tillfället då kyrkan ockuperades i protest. Men när myndigheterna senare återkom var stängningen ett faktum, skriver Christianity today.

Paraplyorganisationen för de protestantiska kyrkorna, EPA, har fördömt myndigheternas agerande som de anser vara olagligt.

Fler kyrkor drabbade

Det är inte den första kyrkan som stängs i landet. Tidigare i år drabbades en kyrka i byn Boudjema och förra året slogs dörrarna igen på ytterligare tre kyrkor i Algeriet. Dessutom blev ledarna i en annan kyrka inkallade av myndigheterna till förhör.

Sedan 2006 behöver icke-muslimska församlingar en licens för att få bedriva sin verksamhet, men det är först de senaste två åren som myndigheterna krävt det, berättar flera protestantiska kyrkor. Samtidigt har ansökningar om nya licenser ignorerats och kyrkor uppmanats att upphöra med sina aktiviteter, skriver Christianity today.

– De här handlingarna representerar en djupt oroande fortsättning på det systematiska kampanjandet mot kristna i Algeriet, säger en talesperson för Open doors.

Det finns ungefär 125 000 kristna i Algeriet vilket innebär omkring 0,3 procent av befolkningen. På Open doors lista över länder där kristna är mest förföljda hamnar Algeriet på plats 22.

Foto: Privat & Anna B. Sandberg
Foto: Privat & Anna B. Sandberg