Oppositionsledare vann Kongo-val

Félix Tshisekedi vann presidentvalet i Kongo och fick 38,57 procent av rösterna. Den inflytelserika katolska biskopskonferensen hävdar dock att det är en annan oppositionskandidat som vunnit: Martin Fayulu.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Maria Bard, sakkunnig om DR Kongo på biståndsorganisationen PMU, säger att valet har varit omdebatterat. För första gången någonsin skulle nu ett officiellt överlämnande av makten ske genom ett val.

– Rykten har florerat om att det vi nu ser kan vara en uppgörelse, säger hon till Dagen.

– Det viktiga är nu hur folk kommer att reagera. Kommer man att godta valresultatet eller inte? Hur kommer katolska kyrkan att reagera?

Félix Tshisekedi betygade efter segern sin aktning för den avgående presidenten Joseph Kabila, skriver TT. Han sa om Kabila, som varit president i hela 18 år, att han är "en viktig politisk partner".

"En valkupp"

Själv lovade Thsisekedi att han kommer att bli en president för alla kongoleser.

Den nationella valkommissionens ordförande Corneille Nangaa uppger att Thsisekedi fått fler än 7 miljoner röster, och att en annan oppositionsledare, Martin Fayulu, fått 6,4 miljoner röster. Valresultatet var hett emotsett efter att redovisningen skjutits upp flera gånger.

Men den katolska biskopskonferensen, som har stort inflytande i Kongo, menar att det är tvåan Fayulu som vunnit valet. Biskopskonferensen hade 40 000 valobservatörer på plats och anses av många vara en pålitlig institution.

Själv säger Fayulu att valkommissionens besked är "en valkupp".

Enligt TT finns observationer om valfusk, och kravallpolis finns fortfarande utstationerad vid valkommissionens huvudkontor i Kinshasa, eftersom det finns farhågor för oroligheter och våld.

Tilläts inte rösta

Maria Bard tror att spekulationerna kommer att fortsätta även efter valet. Hon påpekar att flera provinser inte tilläts rösta i valet, eftersom man från statens sida ansett att ebola-utbrottet och konflikter gjort ett valdeltagande omöjligt i dessa delar.

– Dessa provinser har setts som ett starkt Fayulu-fäste, säger hon.

Tshisekedi har sagt att han kommer att prioritera att bekämpa fattigdomen, skriver PMU i ett pressmeddelande. "Han har lovat att sätta större fokus på att bekämpa fattigdomen. Samtidigt ska man komma ihåg att det är svårt att genomföra förändring i ett land som DR Kongo, där korruptionen är stor och man har en lång komplicerad historia där konflikter och oro blivit en vardag", säger Maria Bard.

Aktuelle fredspristagaren och kongolesen doktor Denis Mukwege har uttryckt oro över att presidentvalet inte skulle bli transparent och fredligt. Om valet inte är fritt, rättvist och fredligt kan det i värsta fall leda till ytterligare konflikter i Kongo, sa Mukwege i december i Oslo till nyhetsbyrån Reuters.

Nyhem och Torp
Premium
Foto: Agnes Öjfelth
Debatt
Foto: TOMASONEBORG/SvD/SCANPIX