Örebroborna gav 125 000 till Panzisjukhuset

I slutet av oktober besökte Denis Mukwege Sverige. Generositeten var stor och enbart i Örebro samlades mer än 125 000 kronor in till sjukhuset i DR Kongo.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Redan för två veckor sedan kunde Dagen rapportera att vaktmästarna i S:t Nicolai kyrka hade fått stänga dörrarna en kvart före fredsgudstjänsten, där Denis Mukwege medverkade, skulle börja. Anledningen var att kyrkan var fullsatt. Ett antal intresserade fick därför vackert vända hem igen.

Läs mer: Denis Mukwege på Sverigebesök – samlade in rekordsumma

 

Nu har Svenska kyrkan i Örebro, som arrangerade fredsgudstjänsten tillsammans med Örebro kristna samarbetsråd, räknat samman alla intäkterna från gudstjänsten – och det blev en rekordkollekt på drygt 87 000 kronor.

– Det är ett fantastiskt resultat, säger kyrkoherde Ewa Selin, i en kommentar på Svenska kyrkan i Örebros webbplats.

Konstutställning och konstlotteri

Svenska kyrkan i Örebro har dessutom räknat samman intäkterna från andra arrangemang till stöd för verksamheten på Panzisjukhuset som hölls i samband med Denis Mukweges besök.

Konstutställningen "Se henne", och det tillhörande konstlotteriet, gav exempelvis cirka 22 600 kronor.

"När vi räknar samman rekordkollekten från den ekumeniska gudstjänsten i S:t Nicolai kyrka med resultatet från "Se henne" samt resultatet från Go’fika i Café Nikolai, en kollekt i Adolfsbergs kyrka och övrig insamling inom Svenska kyrkan i Örebro landar slutsumman på över 125 000 kronor", skriver Jenny Holmberg, kommunikationsstrateg på Svenska kyrkan i Örebro i ett mejl till Dagen.

"Otroligt hoppfullt"

Anders Lennartsson, församlingsherde i Nikolai församling, är väldigt nöjd över slutsumman.

– Det är otroligt hoppfullt. Ett stort tack till alla som varit med och tagit ställning mot sexuellt krigsrelaterat våld, säger han i en kommentar på Svenska kyrkan i Örebros webbplats.

Läs mer om Denis Mukwege

Alla tidigare artiklar
Kyrkan under isoleringen
MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat