Oro och beröm mötte KD-ledaren på Nyhem

Under måndagen gästade Ebba Busch Thor Nyhemsveckan. Enligt henne främst för att gå på gudstjänst, men oundvikligt för att prata politik.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

NYHEM. Som partiledare är det svårt att gå obemärkt förbi, särskilt under ett valår. När Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor under måndagen besökte Nyhemsveckan var det många som ville komma fram för att ta en bild, ge beröm eller uttrycka oro.

Själv säger Ebba Busch Thor till Dagen att hon hade hoppats kunna komma till Nyhem som besökare tillsammans med sin familj, men att det inte gick att lösa.

– Tanken var att komma och få ett litet break, men så fungerade inte det vare sig för familjen eller för jobbet, men då kände jag att jag smiter iväg en liten stund i stället och får lite påfyllnad i gudstjänsten i alla fall.

Ebba Busch Thor har varit på Nyhemsveckan många gånger, framför allt under barndomen och tonåren. Nu är hon tillbaka för en snabbvisit på konferensen som också länge varit hemmaplan för hennes parti. Historiskt sett har pingstvännerna varit lojala med KD, men nu verkar något ha hänt. Den valundersökning som Dagen/Sifo gjort visar att KD får 10 procent av rösterna från de kristna väljarna, vilket är en bottennotering.

Förstagångsväljare: Osäker på KD

Dagen pratar med förstagångsväljaren Anelle Rulander Egserius som berättar att det tidigare känts självklart att KD skulle få hennes röst, men att hon nu blivit osäker.

– Jag vill ha raka svar från Ebba om hur hon ser på migration- och integrationspolitiken. Vad står KD egentligen för? Jag har tänkt att de står för kristna värderingar, för mänskliga rättigheter och allas lika värde, men samtidigt vill de ha en stram flyktingpolitik. För mig går inte det ihop.
 

Anelle Rulander Egserius får nästan tårar i ögonen när hon berättar om sina personliga möten med människor som flytt.

– Jag har mött så många asylsökande, både i skolan och i kyrkan och det har varit sådan välsignelse för mig att lära känna dem. Jag har också fått se vilken kamp de lever i, hur dåligt de mår. Flera har självmordstankar. Jag vill rösta på ett parti som står upp för deras rättigheter.

Läs också: Stor undersökning: Så röstar de kristna väljarna
 

Par: Inte självklart att kryssa KD längre

På en bänk i närheten sitter ett par i 60-årsåldern som berättar att de alltid kryssat KD, men att det nu inte är självklart.

– KD står inte längre för kristna värderingar, de hoppar från tuva till tuva och sätter inte ner foten kring var de står, säger kvinnan som inte vill medverka i tidningen med namn. Hennes man, som också vill vara anonym, fyller i:

– Och det här med att Ebba gick med i Pridetåget. Varför gjorde hon det?

– Jimmie Åkesson är den enda som inte gått med där av partiledarna. Han hade ett bra svar när han sa att Pride har med mänskliga rättigheter att göra, inte med politik, så därför gick inte han som politiker. Varför kunde inte Ebba ha sagt likadant? frågar kvinnan.

– SD har stulit de kristna värderingarna eftersom KD flummat ut. Vi saknar de tydliga ställningstagandena kring familjens betydelse och vården om de äldre, slår mannen fast.

"Kristenheten drar åt två håll"

När Dagen frågar Ebba Busch Thor om hur hon ser på det låga väljarstödet bland kristna beskriver hon hur kristenheten drar åt två håll.

– Det finns en vilsenhet inom kristenheten kring hur vi ska tackla den stora invandringen. Det är som att det står i vägvalet mellan öppna armar utan krav, i mitt tycke en ganska naiv väg, eller en mer främlingsfientlig riktning där man påpekar att vi behöver stänga och sluta oss. Där har KD hamnat mittemellan. Jag hoppas att många kristna väljare ska hitta hem och se att det finns ett alternativ som både kan stå för en utsträckt hand men också tydlighet kring vissa skyldigheter.

Ebba Busch Thor pekar på flera saker som KD gjort för en human flyktingpolitik, som att arbeta för att återinföra ”synnerligen och ömmande omständigheter” som grund för asyl och att lyfta Migrationsverkets, enligt Ebba, ”kränkande behandlingen” av konvertiter.

"Hedersförtrycket växer"

Samtidigt vill hon hörsamma de väljare som räds islamisering och är oroliga för att KD inte varit tydliga med vilka värderingar som gäller i Sverige.

– Sverige kan bli ett hem för fler men vi måste vara tydliga med hur integrationsvägen går för annars växer hedersförtryck, radikalisering och i förlängningen främlingsfientlighet. Vi är i grunden ett kristet land och det påverkar både lagstiftning och sociala koder. Alla religioner och alla människor är välkomna, men vi förhåller oss inte neutrala till vårt kristna arv, det måste vi vara raka med.

Mitt under Dagens intervju med Ebba Busch Thor sätter sig en liten glassätande tjej bredvid oss och Ebba Busch Thor frågar om jag känner henne. Sedan vänder hon sig till den lilla tjejen och frågar om det var gott med glass.

– Det är det jag menar, vi är ganska välkomnande av oss, säger Ebba Bush Thor med ett leende.

Läs också: ”Hoppas Ebba Busch Thor lyssnar in kärnväljarna på Nyhem”

Läs fler artiklar om Ebba Busch Thor

Alla tidigare artiklar

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar