Ortodox rabbin brutalt attackerad i London

En ortodox rabbin på besök i London attackerades av två unga män i förra veckan. Nu riktas kritik mot brittiska myndigheter för att inte göra tillräckligt för att skydda judar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Händelsen uppmärksammades först av Shomrim, en sammanslutning av judar som på frivillig basis närvarar i judiska ortodoxa kvarter i syfte att upptäcka och rapportera antisemitiska attacker och andra brott mot judar.

Shomrim uppger att två tonåringar ropade "döda judarna" i samband med attacken, som inträffade i fredags kväll i Londonstadsdelen Stamford Hill. Efter händelsen flögs rabbinen, som enligt CBN News inte är identifierad, tillbaka till Israel och incidenten polisanmäldes.

Reagerar på Facebook

Herschel Gluck, judisk rabbin i Stamford Hill och även ordförande i Shomrim, riktar nu kritik mot brittiska myndigheter, som han menar inte gör det som krävs för att förebygga och stävja antisemitism i Storbritannien. 

"För en regering som säger sig arbeta mot antisemitism är detta bara en händelse i en lång rad av liknande incidenter som visar att man inte är villig att ta ansvar och där åtgärderna varken är trovärdiga eller står i proportion till de grova brott som begås", skriver Gluck i en skarp kommentar på Facebook.

Mycket arbete återstår

Överfallet kommer några dagar efter att Anti-Defamation League, ADL, kommit med uppgifter som säger att 25 procent av européerna hyser "allvarliga och bestående" antisemitiska åsikter. Enligt ADL är antisemitismen i Västeuropa konstant medan den ökar bland befolkningar i länder i östra Europa.

– Det är djupt oroande att cirka en av fyra européer uppvisar samma attityder gentemot judar som har existerat ända sedan Förintelsen. Det visar att det behövs ett rejält uppvaknande och att mycket arbete återstår innan vi kan komma till rätta med antisemitismen i Europa, säger Jonathan A Greenblatt, ledare för ADL.

I stadsdelen Stamford Hill bor många judar och den är känd för sin stora judiska chassidiska befolkning , som lär vara den största i sitt slag i hela Europa. Chassidism är en judisk "väckelserörelse" som bildades i början av 1700-talet i södra Polen.

Läs mer Anglikaner: Kyrkan bör be om förlåtelse för antisemitism 

Kyrkan under isoleringen
MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat