Ortodoxa greker i protest mot nytt läromedel

Ortodoxa greker går till storms mot vad de uppfattar som ett hot mot landets ortodoxa tro och lära.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Cirka 2 000 personer marscherade i söndags till parlamentet i Aten. Syftet med manifestationen var att protestera mot ett nytt skolmaterial.

Det nya läroboksmaterialet har en lite annan inriktning än det nuvarande. Det nya materialet ger mer utrymme åt andra kristna kyrkor och andra religioner som tidigare har behandlats i ganska negativa ordalag.

 

Läs mer: Grekland: Tsipras vädjar till kyrkan

 

Grekisk-ortodoxa kyrkan har under en tid kritiserat det nya skolmaterialet som ska införas i landets utbildningssystem.

Till exempel har ortodoxa ledare kallat hela förfarandet med att ta fram ett nytt läromedel för "olagligt" och att det "strider mot landets konstitution".

Namninsamling

Bland de som protesterar finns många präster och biskopar i grekisk-ortodoxa kyrkan, men även vanliga ortodoxa troende. De invänder mot vad de uppfattar som ett hot mot landets ortodoxa kristna tro.

Den grekiska författningen garanterar fullständig religionsfrihet och ger skydd för alla trosuppfattningar, men nämner grekisk-ortodoxa kyrkan som nummer ett.

 

Läs mer: Israeliska markaffärer stör grekisk-ortodoxa

 

Vid protesten syntes plakat som beskrev de personer som skrivit det nya läromedlet som förrädare. "Nej till ekumenik" var ett annat slagord som demonstranterna visade upp för att påverka politiker och andra beslutsfattare.

Deltagarna lämnade också över en namninsamling till parlamentet innan de lämnade platsen lugnt och fridfullt, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Ortodox kristen tro lärs ut på samtliga nivåer på grekiska skolor och är en väl integrerad del av landets utbildningssystem.