Oväntat generöst efter rån mot Frälsningsarmén

Frälsningsarméns julinsamling i Jönköping åkte på ett rejält bakslag, då rånare bröt sig in i deras lokaler och snodde deras julkassa.
Men efter inbrottet har människor visat större givmildhet än innan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var i tisdags natt som någon eller några bröt sig in i Frälsningsarméns lokaler i Jönköping. De hade brutit sönder dörrarna, och orsakat en hel del förstörelse. Rånarna fick också med sig 14 000 kronor, pengar som samlats in inför julen, då många vänder sig till Frälsningsarmén för att få hjälp.

– De visste väl om att vi har vår julinsamling, och att vi får in pengar, säger föreståndare Edvard Björnvinge till Dagen, angående rånet.

– Framförallt känns det här tungt, för vi gör det här för behövande människor. Då går man in och gör en sådan här grej mot en organisation och kyrka som försöker hjälpa. Det är oerhört tråkigt, och luften går ur en.

Fler ger pengar

Men berättelsen om inbrottet slutar inte där, med uteblivna julkassar, julklappar och hjälpen till behövande. För det som hänt efter att inbrottet blivit känt är att julinsamlingen fått en rejäl skjuts framåt.

– Det känns som att vi har fått ett uppsving, berättar Edvard Björnvinge.

Fler swishar in pengar, och fler söker upp julgrytorna ute på staden, där Frälsningsarmén står och skramlar in pengar. Även flera företagare har hört av sig efter inbrottet och vill donera.

– Det är fantastiskt, det är så många som kommit in och beklagar det som hänt och som ger ett extra bidrag. Det är fantastiskt, att det finns en medmänniska inom oss alla, när det väl händer något sådant här, säger Edvard Björnvinge.

Så luften som först gick ur, verkar ha kommit tillbaka?

– Ja, nu är det hopp om livet. Det känns som att många fått en aha-upplevelse, att man faktiskt bör skänka pengar till behövande. Det är det roliga. Folk vet att vi gör ett bra jobb och att vi behövs i samhället.