Över 200 döda i sprängdåden i Sri Lanka

En serie blodiga bombdåd har inträffat i Sri Lanka. Över 200 människor har dödats i detonationer vid flera kyrkor och hotell. Ingen har tagit på sig dåden.
Sju personer har gripits efter bombdåden enligt en av landets ministrar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Minst 207 människor har dödats, säger polisens talesperson Ruwan Gunasekera vid en presskonferens. Omkring 450 människor har skadats. Bland dödsoffren finns minst 35 utländska medborgare, enligt tidigare uppgifter från AFP.

De sju personerna har gripits misstänkta för inblandning i dåden, skriver inrikes- och ekonomiminister Harsha de Silva på Twitter.

Totalt åtta explosioner har rapporterats, två av dem flera timmar efter de första dåden. Regeringen i landet har utlyst nattligt utegångsförbud med omedelbar verkan och begränsar tillgången till sociala medier, enligt Reuters.

Många människor besökte kyrkorna i samband med påskfirandet när explosionerna inträffade.

Ytterligare explosioner

Flera timmar efter de inledande sex explosionerna, i totalt tre kyrkor och tre hotell, rapporterades det om en sjunde explosion i ett hotell i huvudstaden Colombo, där två personer har dödats enligt polisen.

En stund senare inträffade en åttonde explosion i Colombo. En självmordsbombare utlöste en sprängladdning när polisen skulle göra en husrannsakan på en adress i huvudstaden. Tre poliser dödades, rapporterar AFP, med hänvisning till en poliskälla.

Minst ytterligare ett av sprängdåden var ett självmordsdåd. En anställd vid hotellet Cinnamon Grand berättar hur en gäst utlöste sprängladdningen i kön till frukostbuffén i den fullsatta restaurangen.

– Fullständigt kaos utbröt, berättar den anställde.

– En av våra chefer som välkomnade gästerna var bland dem som dödades omedelbart.

Självmordsbombaren hade tagit in på hotellet dagen innan.

"Kände tryckvågen"

Danske Henrik Melder bor sedan flera år i Colombo. Han och hans hustru var på väg till en gudstjänst när en tryckvåg träffade bilen cirka 500 meter från kyrkan.

– Så kom smällen. Jag tänkte bara att det är något på tok. "Vi åker hem nu", sade jag till min fru, och så vände jag bilen, berättar han för nyhetsbyrån Ritzau.

I kyrkan de var på väg till skadades Henrik Melders svåger och hans hustru allvarligt och deras två barn dödades.

En av kyrkorna som drabbats är S:t Sebastian i Negombo några mil från huvudstaden. Bara i den kyrkan ska över 50 människor mist livet, enligt Reuters. En kyrka i Batticaloa på landets östkust har också drabbats, med runt 25 dödsoffer enligt lokala medier. I Colombo skedde en explosion i kyrkan S:t Anthony.