Nyheter

Övergrepp i fokus på Sydstatsbaptisternas konferens

Efter att ha skakats av avslöjanden om sexuella övergrepp inom rörelsen har Sydstatsbaptisterna valt att bjuda till en konferens med omsorg om de drabbade i centrum.

1 av 2

Caring well har satts som rubrik för den konferens som Southern Baptist Convention, den största protestantiska rörelsen i USA, just nu håller i Dallas, Texas. I konferensen medverkar flera övergreppsoffer, experter och ledare inom rörelsen. På konferensens hemsida listas en lång rad frågeställningar som tas upp, bland andra:

– Hur ska vi förstå övergreppskrisen inom Southern Baptist Convention?

– Vad kan kyrkor göra för att stärka sina ansträngningar för att förhindra övergrepp?

– Hur kan kyrkor ta väl hand om de som utsatts för övergrepp?

¬– Hur kan vi lyssna till och lära av berättelser från överlevare?

Offer berättar

I den långa listan av talare märks bland andra Rachael Denhollander, som var den första gymnasten som trädde fram offentligt med anklagelser mot Larry Nassar, tidigare läkare för USA:s gymnastiklandslag som nu är dömd för flera sexuella övergrepp.

En annan medverkande är Megan Lively. Hon trädde fram förra året och berättade om hur hon våldtagits av en annan student när hon 2003 läste vid Southern Baptist Theological Seminary, SBTS, rörelsens stora flaggskepp inom teologisk utbildning. När hon berättade för skolledningen om vad hon utsatts för vägrade de att polisanmäla händelsen och uppmanade henne att inte göra det själv. När hon trädde fram ledde det till att Paige Patterson, rektor för SBTS, tvingades att avgå.

Bad om förlåtelse

J.D. Greear, högste ledare för Southern Baptist Convention, inledde konferensen på torsdagen med att be övergreppsoffren om förlåtelse, skriver Baptist Press.

– Era kyrkoledare skulle vara de första som kommer till ert försvar. När vi inte gör det vanärar vi Kristi namn, vi förråder det evangelium som anförtrotts, sade Greear och fortsatte:

– Vi måste lära av det som varit, och vi måste ändra vår framtid.

Fler artiklar för dig