P1 sände muslimska andakter inför julen

En planeringsmiss, säger ansvarig på Sveriges radio, som ändrade tablån inför den stundande kristna högtiden.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kvart i sex på morgonarna sänds en kort andakt i P1, ett program som i normala fall brukar anpassas efter religiösa högtider. I samband med Ramadan brukar en imam ansvara för andakterna, och inför de stora kristna högtiderna är fokus på Jesus och kristen tro.

Men den här veckan, inför den stundande julen, har radiolyssnarna i P1 fått ta del av muslimska andakter.

Blev bestört

Ulf Nygren är en av flera lyssnare som har reagerat.

– Jag blev bestört, säger han till Dagen.

– Veckan före jul ska man väl ha kristna andakter, jag blev riktigt arg. Vi är på väg att fira Kristi födelse, något som muslimer inte firar.

Ulf Nygren berättar att han har för vana att lyssna på P1:s morgonandakter, ofta brukar han lyssna på dem i efterhand när han åker bil i jobbet. Men när radion inför julen valde att sända muslimska andakter blev han så pass missnöjd att han hörde av sig till Sveriges radio.

– Jag skrev det till dem, och fick till svar att det var en miss i deras planering, säger Ulf Nygren, som också fick till svar att de skulle se vad de kunde göra åt saken.

SR ändrade tablå

Och mitt i veckan ändrade sedan Sveriges radio sin tablå. Morgonandakterna sänds från måndag till fredag, och de två sista dagarna i den här veckan bytte de religiös skepnad, från muslimska till kristna morgonandakter.

– Det är den mänskliga faktorn som spelat oss ett spratt, säger Mette Göthberg, samordnare för livsåskådningsprogrammen i P1, till Dagen.

Hon säger att allt beror på en miss i planeringen, som gjordes i september 2016, och beklagar misstaget.

– Den här gången bommade vi. Oturligt nog är det ingen här på redaktionen som har reagerat.

P1: Har bett om ursäkt

Mette Göthberg berättar att en handfull personer hört av sig och klagat, och hon har fått be så mycket om ursäkt, och förklarat vad det hela beror på.

Hon berättar att de muslimska andakterna var inplanerade att sändas hela veckan, fram till fredag, två dagar innan julafton. Men det hela slumpade sig så att ljudfilerna till de två sista muslimska andakterna inte fanns tillgängliga. Därför valde de att sätta in repriser från förra årets julandakt, med Bibelläsning från julevangeliet och en betraktelse över Josef och Marias resa mot Betlehem.